Onderzoek

Kabinet overweegt onderzoek naar rol Oekraïne bij ramp MH17

01 oktober 2019 22:30 Aangepast: 01 oktober 2019 22:34

Het kabinet gaat kijken of nader onderzoek mogelijk is naar de rol van Oekraïne bij de ramp met vlucht MH17. Dat heeft minister Blok van Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer gezegd, na aandringen van de Tweede Kamer.

Een voorstel van CDA en SP voor het onderzoek kreeg de steun van alle aanwezige partijen in de Tweede Kamer. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde eerder dat Oekraïne het luchtruim boven het strijdgebied had moeten sluiten.

'Geen makkelijke opgave'

Blok temperde wel direct de verwachtingen, want dan moet zowel naar het luchtruim van Oekraïne als dat van Rusland worden gekeken. "Het is praktisch geen makkelijke opgave", zei de minister.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Vijf jaar na MH17: 'Waarom zegt niemand sorry?'

'Time is running out'

Volgens CDA-Kamerlid Chris van Dam is het onderzoek hoognodig. "Time is running out. Geheugens verbleken, data gaan verloren", zegt Chris van Dam. "Het belang van een volledig feitenonderzoek naar de sluiting van het luchtruim boven het oosten van Oekraïne gaat over meer dan alleen staatsaansprakelijkheid."

"Het gaat over het inzicht voor nabestaanden, weten of er iets voorkomen had kunnen worden, snappen wat er gebeurd is. Daarmee gaat het ook over rechtvaardigheid. En het gaat over leren van dit soort situaties voor nieuwe, soortgelijke situaties."

Miniatuurvoorbeeld
Video:

MH17 zes jaar geleden: een week vol verdriet en ongeloof

Het kabinet heeft tot nu toe geen stappen tegen Oekraïne ondernomen. Voor zover bekend gebeurt er nu ook niets achter de schermen. Het kabinet probeert de relatie met Oekraïne goed te houden, ook vanwege de intensieve samenwerking in het internationale onderzoek.

Aansprakelijkheid

Vorig jaar heeft Nederland samen met Australië besloten om Rusland als land aansprakelijk te stellen. Voor aansprakelijkheid van Oekraïne is volgens het kabinet 'geen bewijs' en ook 'geen onderzoek nodig', schreef minister Blok van Buitenlandse Zaken begin mei in een brief. 

Toch gaat hij nu het onderzoek bekijken. Volgens Blok zijn er nog altijd geen aanwijzingen dat ook Oekraïne aansprakelijk kan worden gesteld. 

Op 17 juli 2014 werd vlucht MH17 boven oorlogsgebied in het oosten van Oekraïne neergehaald. Dat gebeurde volgens internationaal onderzoek door een Buk-raket die uit Rusland kwam.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore