'Oordeel al klaar'

Reactie SGP op onderzoek kindereuthanasie valt verkeerd bij D66

29 september 2019 12:50 Aangepast: 29 september 2019 14:18
Kees van der Staaij, Tweede Kamerleider van de SGP. Beeld © ANP

Kinderartsen stellen na onderzoek dat euthanasie voor kinderen tussen 1 en 12 een optie zou moeten zijn. SGP-leider Kees van der Staaij schrok daar flink van en reageerde: "Opnieuw dreigt grens verlegd te worden voor wilsonbekwamen." Het kwam hem op kritiek te staan, bijvoorbeeld van D66.

Van der Staaij stelt dat er een leeftijdsgrens bestaat bij allerlei medische beslissingen, en dat die dus zeker op dit vlak zou moeten gelden. "SGP is voor de allerbeste zorg om lijden te verlichten en blijft principieel tegen doden op verzoek."

Reactie Pia Dijkstra

Pia Dijkstra van D66 is niet gediend van de opmerking van Van der Staaij. Zij reageert op Twitter. "En meteen heeft Kees van der Staaij zijn oordeel al klaar. Vier jaar lang deden de kinderartsen onderzoek. Kwamen tot een afgewogen oordeel. Serieuze zorgen van artsen en ouders verdienen serieuze bespreking. Dat is wat mensen terecht van politici verwachten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Euthanasie ook mogelijk maken voor ernstig ziek kind tussen 1 en 12 jaar'

In de Tweede Kamer wordt vooralsnog terughoudend gereageerd. Partijen willen de reactie van het kabinet afwachten en de kwestie eerst in de fractie bespreken. Een aantal partijen sluit de mogelijkheid voor nieuwe regelgeving niet uit.

Op dit moment zijn er geen regels op het gebied van euthanasie voor deze leeftijdsgroep. Volgens de onderzoekers zouden vijf tot tien kinderen per jaar tussen 1 en 12 in aanmerking komen voor actieve euthanasie. Die regels zouden er wel moeten komen. Ouders zouden ook behoefte hebben aan duidelijkheid.

Actieve levensbedreiging

Voor de leeftijdsgroep 12 tot 16 bestaan wel regels. die mogen beslissen over hun behandeling en kunnen met hun ouders een euthanasieverzoek doen. Ook voor baby's bestaat de mogelijkheid van actieve levensbeëindiging. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rechter: euthanasie op zwaar demente vrouw (74) was geen moord

Het onderzoek geeft aan dat het gesprek tussen ouders en artsen over wensen en mogelijkheden bij een naderend einde van een kinderleven beter kunnen. Artsen willen verder vooral meer duidelijkheid over en verruiming van de mogelijkheden om het lijden in de laatste periode te verlichten.

Ziekenhuizen verenigd in onderzoek

Het onderzoek is gedaan door het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMC Groningen, het Erasmus MC in Rotterdam en Amsterdam UMC. Het stond onder leiding van de Groningse hoogleraar en kinderarts Eduard Verhagen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore