Zeer oostelijk

Orkaan Lorenzo nu categorie 5, eilandengroep Azoren waarschijnlijk getroffen

29 september 2019 06:44 Aangepast: 29 september 2019 06:57
Lorenzo op radarbeelden. Beeld © Hurricane Center

Orkaan Lorenzo is midden op de Atlantische Oceaan uitgegroeid tot een orkaan van categorie 5. Dat is de hoogste categorie voor een tropische storm.

Dat is erg ongebruikelijk voor een orkaan zo ver in het oosten van de oceaan, want vooral de Portugese eilandengroep de Azoren lijkt getroffen te gaan worden. De verwachting is dat Lorenzo daar dinsdagnacht of woensdag zal aankomen.

Ierland

Volgens het National Hurricane Center in Miami zwakt de orkaan daarna af en trekt door richting het zuidwesten van Ierland.

De Azoren maken zich in de tussentijd op voor de komst van Lorenzo. Ze verwachten golven van 10 tot 12 meter hoog, schrijven Portugese media, al is nog niet duidelijk hoe krachtig de orkaan precies zal zijn als hij aankomt bij de eilandengroep.

Deuren verstevigen

Inwoners wordt geadviseerd om losliggende spullen in ieder geval op te bergen in huis en waar mogelijk deuren, daken en ramen te verstevigen. 

Een Frans schip en zijn bemanning werden twee dagen geleden al verrast door de kracht van Lorenzo. Elf opvarenden worden nog vermist. Het schip was onderweg van Las Palmas naar Georgetown, Guyana.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore