Ga naar de inhoud
Vele tekorten

Turkije laat weer migranten door naar Europa, kampen op Griekse eilanden overvol

Migranten op Lesbos. Beeld © AFP

Uren in de rij voor eten, te weinig toiletten en een gebrek aan medische hulp. In de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden is al jaren een tekort aan van alles. En het probleem wordt steeds groter, want de stroom migranten neemt de afgelopen maanden weer toe.

Dat komt onder meer omdat Turkije weer mondjesmaat boten doorlaat richting de Griekse eilanden, vertelt correspondent Olaf Koens. "Er zijn een hoop incidenten geweest in Turkije met Syrische vluchtelingen", vertelt Koens. "Daarbij heeft de Turkse oppositie de verkiezingen gewonnen in Istanbul, en zij zijn veel feller tegen de migranten dan de AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan.

Waarschuwing

Er wordt tegenwoordig strenger gecontroleerd op illegalen in Turkije, en er zijn ook veel meer mensen het land uitgezet. Het gevolg: onvrede. Om Brussel onder druk te zetten laat Turkije daardoor nu bootjes met vluchtelingen door richting Europa. "De bootjes zijn eigenlijk een waarschuwing van de Turken, een manier om druk te zetten op de onderhandelingen." 

Rosa helpt vluchtelingen op Lesbos: 'In de winter gaat dit helemaal mis':

02:21
Rosa uit Den Bosch zorgt er onder meer voor dat de vluchtelingen niet op de grond hoeven slapen.

In Griekenland zitten ze vervolgens met nieuwe problemen. Op Chios bijvoorbeeld is plek voor 1000 vluchtelingen, er zitten er bijna 4000. Samos kan er 600 opvangen, er zitten er 6000. En op Lesbos is er opvang voor 3000 mensen, maar zitten er 13.000. Dat komt trouwens niet alleen door de Turkse bootjes, maar ook door de trage asielprocedures. Het duurt veel te lang voordat een aanvraag in behandeling wordt genomen.

3,5 miljoen Syriërs

De Grieken en Turken snappen elkaars problemen goed, zegt Koens. "Brussel lijkt de enige te zien die het niet begrijpt. Maar de Turken zeggen: 'wij hebben 3,5 miljoen Syriërs op een bevolking van 80 miljoen, daar willen we bij geholpen worden'." 

Nu
Lees ook:
Nu 26.000 migranten op Griekse eilanden, grootste aantal sinds 'Turkijedeal'

En er is nog een probleem, dat nu nog niet al te groot is, maar groter kan worden. "Er wordt gevochten in het Syrische Idlib. Dat zorgt nu nog niet voor veel migranten. Maar als de gevechten heviger worden, zal er waarschijnlijk een vluchtelingenstroom op gang komen richting Turkije. Turkije heeft al gezegd: als die in het zuiden ons land in komen, dan gaan ze er aan het westen meteen weer uit." 

Zo
Lees ook:
Zo werkt de vluchtelingendeal met Turkije

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore