Nieuws

Kritiek op China-strategie: Kamer wil meer aandacht voor mensenrechten

30 september 2019 06:17 Aangepast: 30 september 2019 10:14
Beeld © AFP

Minister Blok moet China harder aanspreken op mensenrechtenschendingen. Dat willen regeringspartijen CDA en D66. Vandaag debatteert de Kamer met Blok over de China-strategie.

In mei presenteerde de minister van Buitenlandse Zaken de China-strategie. Het kabinet wil op basis van 'gedeelde belangen samenwerken' met Peking 'maar ook beschermen waar het moet'.

Te goedmoedig

De minister waarschuwde bij de presentatie dat Nederland in het verleden 'te goedmoedig of goedgelovig is geweest' over China. Blok wilde meer samenwerken met andere EU-landen.

Daarnaast wordt er gewerkt aan nieuwe wetgeving om risicovolle overnames en economische spionage door China tegen te gaan. Maar volgens Kamerleden van regeringspartijen is de minister de mensenrechten vergeten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Blok over relatie met China: Vroeger te goedgelovig geweest

'Strategie is een lege huls'

"De China-strategie van Blok is te veel een lege huls. Het is een mooie analyse van hoe China is gegroeid naar een steeds dominantere macht, maar helpt onvoldoende om onze bedrijven, banen en verdienvermogen te beschermen", zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.

En de mensenrechten komen er al helemaal bekaaid vanaf in de ogen van Sjoerdsma, die bijval krijgt van zijn collega Martijn van Helvert, van het CDA.

Concentratiekampen

Die wil meer aandacht voor de mensenrechten van Oeigoeren. "Er mist een compleet hoofdstuk hoe Nederland daar invloed op uit wil oefenen. Ruim een miljoen Oeigoeren zitten in verschrikkelijke concentratiekampen, en het aantal vervolgde christenen stijgt explosief", zegt Van Helvert.

Blok zou China best wat meer onder druk kunnen zetten, al dan niet in internationaal verband, vindt Van Helvert. "Zo mogen we in Nederland trots zijn op onze innovatieve en hoogwaardige landbouwsector, die bijvoorbeeld als strategische hefboom kan werken om eisen te stellen aan mensenrechten daar", legt hij uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schokkende beelden gevangen Oeigoeren in China uitgelekt

Misbruik van techniek

D66 wil dat bij export beter gelet wordt op mensenrechten: Sjoerdsma pleit voor een ‘mensenrechten-impacttoets’ voor de export van bepaalde IT-producten.

"Techniek die misbruikt kan worden voor mensenrechtenschendingen – zoals gezichts- of emotieherkenning – mag dan niet zomaar worden geëxporteerd naar landen als China. Daar worden de rechten van Oeigoeren, Tibetanen en andere minderheden grof geschonden", zegt Sjoerdsma.

China geen ontwikkelingsland

Regeringspartij VVD wil juist meer aandacht voor de Nederlandse consumenten en ondernemers in de handel met China. Dat China nu door de Wereldhandelsorganisatie WHO wordt beschouwd als een ontwikkelingsland, moet afgelopen zijn, vindt VVD-Kamerlid Sven Koopmans. 

"Het is onbegrijpelijk dat China, als tweede economie van de wereld, nog de officiële status van ontwikkelingsland heeft in de Wereldhandelsorganisatie", zegt Koopmans. "Zo profiteert China van allerlei voor arme landen bedoelde handelsvoordelen, terwijl China veel geld heeft en zelf grote leningen geeft. Alleen al uit zelfrespect zou China afstand moeten doen van dit onterechte label."

Volgens Koopmans moeten de EU en China een gelijkwaardig handelsverdrag sluiten. "Dit betekent dan ook dat Europese bedrijven net zo kunnen investeren in China als Chinese bedrijven bij ons."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore