Ga naar de inhoud
4000 verwacht

Opkomst klimaatmars ver boven verwachting, organisatie zeer tevreden

Deelnemers van de klimaatmars in Den Haag. Beeld © ANP

Veel meer demonstranten dan de politie van te voren had gedacht zijn vandaag naar Den Haag gegaan om te demonstreren voor het klimaat. Ruim 35.000 mensen gingen volgens de organisatie de straat op om te betogen voor een ambitieuzer klimaatbeleid.

Deelnemers klimaatmars: 'Ik ben heel boos!'

01:12
'Help het klimaat, anders word ik kwaad' en 'Hou het klimaat aan de praat'. Het zijn zomaar wat teksten op zelfgemaakte spandoeken van de tienduizenden mensen die de straat zijn opgegaan in Den Haag.

Tienduizenden mensen liepen vanmiddag in een lang lint door het centrum van Den Haag om te demonstreren voor het klimaat. "De verwachting was 4000, maar dat waren er heel veel meer", zegt een politiewoordvoerder tegen RTL Nieuws.

"Dit is een daverend succes. We zijn met zoveel dat we naar het Malieveld moeten", roept een activiste door een megafoon naar de voorbijtrekkende menigte. Ze staat op de Koekamp, het veld voor station Den Haag Centraal, maar daar is bij lange na niet genoeg plaats voor alle demonstranten die op de Klimaatstaking af zijn gekomen.

'Zuinig zijn met de wereld' 

De protesterende stoet bestond uit een gemengd gezelschap. Scholieren, maar ook veel volwassenen en bijvoorbeeld mensen met jonge kinderen. "We moeten zuinig zijn met de wereld", hebben Laurens (7) en zijn zus Tabea (9) op een bord geschreven. Ze zijn met hun ouders vanuit Leiden naar de betoging gekomen.

Van
Lees ook:
Van pioniers tot sceptici: dit is het RTL Nieuws Klimaatpanel

Ze hebben er plaatjes bij getekend van een fiets met een groene cirkel eromheen en van een vliegtuig met een kruis erdoor. "Een vliegtuig stoot CO2 uit en daardoor warmt de aarde op", legt Laurens uit. "Ik hoop dat mijn familie straks ook nog goed kan leven op de aarde", vult zijn zus aan.

Rutte

Veel maatschappelijke organisaties, van OxfamNovib tot de Fietsersbond, en politieke partijen als GroenLinks en de Partij voor de Dieren, liepen ook mee.

Rutte zei op zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad de zorgen van de demonstranten te snappen. "Het klimaatprobleem is zeer urgent" en iedereen is zich ervan bewust dat het moet worden aangepakt. De premier ziet de klimaatmars als 'een ondersteuning'.

Klimaatstakingen wereldwijd

Wereldwijd werd er vandaag gedemonstreerd voor een ambitieuzer klimaatbeleid. Het kabinet kwam eind juni met een reeks plannen om de uitstoot van CO2, dat een belangrijke bijdrage levert aan de opwarming van de aarde, de komende decennia terug te dringen.