Ga naar de inhoud
Vanaf 9 jaar

Ook jongens krijgen HPV-vaccin: 'Zo kunnen we het virus langzaam uitroeien'

Een kind krijgt een vaccin toegediend. Beeld © ANP

De inenting tegen het HPV-virus komt vanaf 2021 voor alle kinderen vanaf 9 jaar in het Rijksvaccinatieprogramma. Opvallend is dat niet alleen meisjes, maar ook jongens worden opgeroepen om zich te laten inenten.

Vaccinatie-specialist en kinderarts Patricia Bruijning vindt het een belangrijke ontwikkeling die veel verschil kan maken in het voorkomen van bepaalde typen kanker.  

Ook
Lees ook:
Ook jongens worden gevaccineerd tegen HPV-virus

"Zo'n vijfhonderd mannen krijgen per jaar kanker door het HPV-virus, dat is niet weinig. Allereerst is het vaccin daarom belangrijk, om de jongens hiertegen te beschermen", zegt Bruijning. "Daarnaast wordt de kans op verspreiding van het virus vele malen kleiner wanneer je zowel meisjes als jongens vaccineert. Op die manier wordt het virus langzaam uitgeroeid." 

Jong vaccineren

Het humaan papillomavirus (HPV) is seksueel overdraagbaar. Vrouwen kunnen door dit virus onder meer baarmoederhalskanker oplopen. Jongens die met HPV zijn geïnfecteerd, kunnen mond-, keel-, anus- en peniskanker krijgen. Om het virus al vroeg de kop in te drukken, is het volgens Bruijning beter om jonger te vaccineren. 

De inenting tegen HPV bestaat uit twee dosissen. Momenteel krijgen kinderen deze op 12-jarige leeftijd. In 2021 wordt het vaccin op 9-leeftijd gegeven. "Op het moment dat je kinderen vaccineert in een levensfase waarin ze nog niet seksueel actief zijn, is de kans groter dat ze beschermd worden tegen het virus", zegt Bruijning. "Door de leeftijdsgrens iets naar voren te trekken, ben je daar zekerder van." 

"Daarnaast weten we nu dat het vaccin langdurig beschermd, ook als je vroeg vaccineert. Dat was bij de invoering in van de HPV-vaccinatie in 2010 nog niet bekend."

Alleen kinderen baat bij vaccin?

Voorkomen is beter dan de schade beperken, maar het is niet zo dat mensen die wel seksueel actief zijn helemaal geen baat meer hebben bij een vaccin. "Op het moment dat je seks hebt gehad, kun je al besmet zijn met het virus. Maar als je je daarna alsnog laat inenten neemt het risico op een chronische HPV-infectie bijvoorbeeld nog wel af."  

Val je buiten de leeftijdsgroep die door het Rijk wordt vergoed, maar wil je je op eigen initiatief alsnog laten vaccineren dan betaal je een groot bedrag: de inenting kost rond de vierhonderd euro.

Fabels over bijwerkingen

Veel mensen maken zich zorgen om de bijwerkingen van het vaccin, zo is ook te lezen in de reacties op onze facebookpagina. Zo zegt Bianca: "Mijn meiden willen hem niet halen omdat er veel meiden op school er goed ziek van zijn." En Joke reageert: "Mijn jongens krijgen dit vaccin niet. Mijn dochter heeft deze zes jaar geleden gekregen en zit al die tijd met ernstige klachten thuis." 

Kim
Lees ook:
Kim liet haar zoon vaccineren tegen HPV: 'Zo krijg je het virus de wereld uit'

Bruijning denkt dat dit het resultaat is van nepnieuws. "Het vaccin is bijna tien jaar geleden slecht in het nieuws gekomen door verkeerde berichtgeving." 

Hardnekkige, foute informatie

"De inenting is echt heel erg goed onderzocht", gaat ze verder. "Er is geen enkele relatie gevonden tussen het HPV-vaccin en bijvoorbeeld vermoeidheidsklachten. Er is zelfs aangetoond dat er evenveel chronische vermoeidheid voorkomt bij tieners die wel en niet gevaccineerd zijn." 

"Het is echt hardnekkige, foute informatie die is verspreid door de media en er wordt hard gewerkt om dat soort berichten te ontkrachten." 

Opkomst

Meisjes worden al sinds 2010 ingeënt tegen het virus omdat het onder andere baarmoederhalskanker veroorzaakt. Nog nooit was de opkomst zo hoog als in 2019. Van de meisjes die in 2006 zijn geboren heeft 65 procent de eerste prik gehaald. Voor de meisjes geboren in 2004 lag dit op iets meer dan 48 procent voor beide vaccins.

Bron: Rijksoverheid