Ga naar de inhoud
Boerkaverbod

Kamer wil strengere handhaving boerkaverbod, maar minister niet

Beeld © ANP

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken houdt 'de vinger aan de pols' bij de wet die het boerkaverbod regelt. Ze bekijkt of die wet goed wordt uitgevoerd en zal de Tweede Kamer op de hoogte houden. De Tweede Kamer is kritisch over de handhaving.

De wet, die sinds 1 augustus geldt, verbiedt het dragen van gezichtsbedekkende kleding in onder meer overheidsgebouwen, ziekenhuizen en het openbaar vervoer.

Het gaat niet alleen om boerka's en niqabs, maar ook om bijvoorbeeld integraalhelmen.

'Belabberd'

Een ruime Kamermeerderheid dringt bij het kabinet aan om meer te doen om de wet te handhaven. Volgens VVD-Kamerlid Dennis Wiersma is de uitvoering 'belabberd'.

Hij eist met andere fracties een aanscherping. Ollongren benadrukt dat het nog te vroeg is om te oordelen over het succes van de wet. Het doel is niet zoveel mogelijk boetes, maar een gedragsverandering, aldus de minister.

De wet leidt ertoe dat vrouwen afzien van het dragen van gezichtsbedekkende kleding op de plekken waar dat niet meer mag, vermoedt ze. Die positieve effecten zijn volgens haar minder zichtbaar dan de voorvallen die de media haalden.

Nog
Lees meer:
Nog geen boetes boerkaverbod, wél meer agressie tegen moslima's

Boete houdt Karima niet tegen bij dragen nikab

01:41

BOA's tegen boerka's

De VVD wil ook dat boa's (buitengewoon opsporingsambtenaar) worden ingezet om het boerkaverbod te handhaven. Wiersma vindt dat 'logisch' en heeft een motie ingediend.

"BOA’s hebben al taken rond veiligheid en zitten vaak bijvoorbeeld ook al op die trein, daar past naleving van dit verbod dan ook prima bij", zegt Wiersma.

Het kabinet ziet niets in het plan en heeft de motie ontraden. Of een meerderheid Wiersma steunt, blijkt volgende week dinsdag bij de stemming. 

'Te kort dag'

Hoewel Ollongren het dus 'te kort dag' vindt om te bepalen dat de uitvoering van de wet niet deugt, ging ze wel in op een aantal incidenten.

Ze zei onder meer dat een buschauffeur in Limburg die weigerde een boerkadraagster mee te nemen niet door zijn werkgever op de vingers getikt had moeten worden.

Bron: RTL Nieuws / ANP