'Onze strijder'

'Captain, hero, fighter', in Glasgow wordt Fernando Ricksen nooit vergeten

25 september 2019 18:51 Aangepast: 26 september 2019 14:35
Kevin Hofland, Michael Mols, Pedro Ricksen, Vincent de Vries en anderen dragen de kist bij de uitvaart van Fernando Ricksen. Beeld © ANP

Fernando Ricksen was al dertien jaar geen speler van Rangers meer. Hij had al bijna zes jaar de spierziekte ALS en bracht de laatste tijd door in een hospice. Toch kwamen vandaag bij zijn uitvaart duizenden mensen hem een laatste groet brengen. Waarom? "Een strijder, onze captain, en hij liet iedereen weten waar hij en anderen met ALS doorheen gaan."

Het zijn de woorden van Jackie Whittet. Een man van 80, Rangers-fan in hart en nieren en niet te beroerd om ruim twee uur voor de stadioningang te staan om nog één keer te klappen, te juichen, en stil te staan bij één van de beste Rangers-voetballers van het vorige decennium. Maar niet alleen de voetballer Ricksen waardeert Whittet. "Het grootste respect dat we hem kunnen geven, is het gevecht dat hij voerde met zijn ziekte. Hij was onze strijder, en ook nog een echte gentleman."

Iedereen klapt

Iets na enen. Het is tijd. Een lange man met hoed stapt op de hoek van de straat uit de auto. Achter hem de wagen met de kist van Ricksen. Met deftige, lange passen nadert hij. Applaus volgt. De Rangers-fans zijn niet te houden. Even later klapt iedereen en schalt de naam Fernando Ricksen uit hun kelen. Tot de wagen stopt bij de ingang van het stadion. Vrouw Veronika, vriend Roy en anderen stappen uit. Het applaus? Even verstomt het, om even later bij het wegrijden nog harder aan te wakkeren.

De auto met de kist met Ricksen stopt voor de ingang van het stadion. Op de achtergrond de huidige selectie van Rangers. De auto met de kist met Ricksen stopt voor de ingang van het stadion. Op de achtergrond de huidige selectie van Rangers.

Voor wie het misschien nog raar vond dat Ricksen wordt gecremeerd in Schotland en niet in Nederland, moet het nu duidelijk zijn. In Schotland is hij een held, hij was er thuis. In Schotland wordt hij – dood of niet – op handen gedragen. "Hij is gewoon een legende. Iedereen moet doneren voor ALS", zegt fan Helen. "Het is vreselijk wat er is gebeurd." Ze heeft haar zoontje Cooper bij zich. Maar als het aan haar lag, had het mannetje Ricksen geheten. Manlief ging niet akkoord. 

Shirt met nummer 2

De stoet met Ricksen rijdt onder enorm applaus in langzaam tempo verder naar de statige Wellington Church. Daar staat de dienst op het programma. Een open dienst, want Ricksen was een open man. Ook hier valt één ding op. Geen 'standaard'-voetbalsupporters. Families in Rangers-shirt, vrouwen in hun eentje. Ricksen was een voorbeeld voor velen.

Aanwezigen horen speeches van mensen van de club Rangers, van spelers die met hem speelden, en meer. Oud-voetballers als Michael Mols, Thomas Buffel en Kevin Hofland zijn aanwezig. Ze dragen een shirt met de naam van Ricksen en het nummer 2. Ricksens nummer.

'Helicoptersunday'

Zij dragen met enkele anderen de kist de zaal in, en er ook weer uit. Er wordt gehuild, maar ook gelachen, want dat hoort bij het leven van Ricksen. Die ene keer dat hij met de helikopter naar de training kwam. De keer dat hij enorm knalvuurwerk uit zijn tuin afstak. De verhalen zijn al vaak verteld, maar weer wordt erom gelachen.

Uit die acties blijkt al: Ricksen was een man die het risico niet schuwde. Hij was niet altijd even verstandig. Er wordt niet om zijn mindere kanten heen gepraat (ooit haalde hij op een éénbaansweg in zijn Ferrari zijn teamgenoot in). Mensen zouden hem zonder problemen kunnen haten, maar ze doen het niet. "A real fighter. A real warrior." De zinnen komen altijd weer terug.

Fernando Ricksen overleden: terugblik op een turbulent leven:

Voetballen kon hij. Genieten van het leven ook. Het leven van Ricksen in het kort.

Zijn vrouw Veronika schreef ook een speech. Ricksen had met haar een dochtertje: Isabella (7). "Hij is de beste vader die ze zich ooit had kunnen wensen", schrijft ze. De woorden worden uitgesproken door vriend Roy Knez, hij sprak vaker in het openbaar voor en met Ricksen. Dochtertje Isabella was voor Ricksen dé reden om alles uit zijn leven te persen wat hij had. Niets wilde hij liever dan haar groot zien worden.

Isabella zal haar vader vanaf nu moeten missen. Maar vergeten, dat nooit. Isabella niet, Veronika niet, en al die fans in Glasgow niet. Veronika schrijft het in haar brief: "Je was een ster hier, maar je bent nog steeds een ster. Eén die we nu kunnen zien in de hemel. Ik hou van je, tot de maan en terug."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore