Rouw

Nederlanders onder rouwende Schotten: 'Fernando was een held'

25 september 2019 12:49 Aangepast: 25 september 2019 16:25
Vivian met haar vriend Anthony Beeld © RTL Nieuws

Vaders, moeders, jongens, meisjes, opa's, oma's. Het lijkt wel alsof heel Glasgow vandaag is uitgelopen voor de uitvaart van oud-profvoetballer Fernando Ricksen. Onder hen zijn ook Nederlanders. Ricksen overleed vorige week, nadat hij jarenlang kampte met spierziekte ALS.

"Hij is een echte doorzetter, een echte held", zegt de Limburgse Vivian. Ze is speciaal voor deze dag naar Glasgow gekomen. "Ik ben hier om een laatste eer te bewijzen."

Vivian komt zelf uit Sittard en is al jaren fan van Fortuna, de club waar in 1993 de carrière van Ricksen begon. Ze vond hem een geweldige voetballer, maar heeft ook gewoon heel veel respect voor hem als persoon. 'Hij heeft heel veel wilskracht, een held." 

'Stempel gedrukt op het hele Schotse voetbal' 

Vivian is één van de velen die vandaag in Glasgow zijn. Tientallen mensen waren al vanaf 10.00 uur 's ochtends aanwezig om afscheid te nemen van Ricksen. Zo ook de Schotse Robbert, die met zijn jonge zoontje op zijn arm naar het stadion van Rangers is gekomen voor de rouwstoet. 

"Ik was nog een jonge jongen toen hij voor Rangers speelde. Het was belangrijk en succesvol jaar voor de club", zegt hij. "Dus daarom neem ik mijn kleine jongen mee om hem vandaag te zien.”

Volgens Robbert zal Ricksen voor altijd onderdeel blijven van het Schotse voetbal. "Alle eerbetuigingen hier vandaag spreken voor zich", zegt hij terwijl hij wijst naar de bloemen, kaarten en shirts die zijn neergelegd door supporters van rivaliserende clubs. "Hij heeft niet alleen zijn stempel gedrukt bij Rangers, maar op het hele Schotse voetbal.”  

Bloemen, vlaggen en sjaals voor het stadion van Rangers. Bloemen, vlaggen en sjaals voor het stadion van Rangers.

Dranghekken

Op het plein voor het stadion van Rangers is na een week namelijk een bloemenzee ontstaan voor Ricksen, maar ook sjaaltjes, shirtjes, briefjes en wat al niet meer zijn te zien. Zelfs supporters van Celtic, de aartsrivaal van Rangers, bewijzen hun laatste eer aan de voetballer. Glasgow hield van Ricksen. Ricksen hield van Glasgow.

Vandaar ook dat hij in de Schotse stad wordt begraven. Verslaggever Ischa Gerrits is aanwezig bij het afscheid van Ricksen en kan amper geloven wat hij ziet. "Ik wist dat Ricksen populair was, maar dat je na bijna zes jaar ziekte zo'n massa op de been krijgt? Ongekend."

Om 13.00 lokale tijd uur wordt een laatste groet gebracht aan Ricksen voor het stadion. Daarna gaat er een stoet naar de kerk voor de dienst. "Er zijn een paar dranghekken geplaatst aan de weg waar de stoet langs moet. Dat zal hard nodig zijn, helemaal als er nog meer mensen bijkomen."

Een terugblik op het turbulente leven van Fernando Ricksen:

Ricksen was geliefd, maar ook berucht om zijn nachtelijke escapades.

Rond 16.00 uur is de crematie voor een select groepje mensen. Daarna gaat het leven verder, maar Ricksen zal niet snel worden vergeten. 

Fans wachten al vroeg bij de dranghekken voor een laatste groet aan Ricksen Fans wachten al vroeg bij de dranghekken voor een laatste groet aan Ricksen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore