Faillissement Thomas Cook

Vakantiegangers Neckermann vast in Spanje: 'We moesten 350 euro bijbetalen'

24 september 2019 21:04 Aangepast: 24 september 2019 21:44
Gedupeerde reizigers in het hotel in Fuerteventura in Spanje. Beeld © RTL Nieuws

"Het is een zooitje in het hotel", vertelt Mirella van Katwijk vanuit haar Spaanse vakantiebestemming Fuerteventura. Britten, maar ook Nederlanders die een reis hebben geboekt bij Thomas Cook en Neckermann wachten daar op antwoorden nadat hen is verzocht bij te betalen voor overnachtingen.

Door het faillissement van de Britse resiorganisatie Thomas Cook gaan alle reizen die door Nederlanders geboekt zijn bij Thomas Cook of Neckermann, een Nederlandse tak van het bedrijf, niet door. Nederlanders die al op reis zijn krijgen daardoor nu met allerlei problemen te maken.

Neckermann-reizigers boos: 'Er is geen communicatie'

Onrust bij tienduizenden reizigers die bij Thomas Cook of Neckermann hebben geboekt. Alle reizen zijn geannuleerd.

"Briefjes worden onder de deur geschoven met het verzoek je te melden bij de receptie", zegt Mirella. "Eenmaal aangekomen bij de receptie worden de gasten verteld dat ze de rest van het verblijf moeten betalen of anders het hotel moeten verlaten." 

Hotelgasten krijgen nu een briefje onder hun deur doorgeschoven. Hotelgasten krijgen nu een briefje onder hun deur doorgeschoven.

"Het zijn enorme bedragen", gaat Mirella verder. "Zo'n 350 euro per dag. Sommige mensen moeten nu ineens nog 1600 euro betalen." Zelf is Mirella nog niet gevraagd om te betalen of te vertrekken. "Vele andere Nederlanders wel." 

'Dat waren we niet van plan' 

Zo ook Jan Klooster uit Drachten. Hij kreeg op de laatste dag van zijn verblijf in Fuerteventura zo'n briefje op zijn deurmat. "Bij de receptie werden we verzocht om 315 euro te betalen voor onze laatste dag, want Neckermann had niet betaald", zegt Jan. "Ja, dat waren we dus niet van plan."

En dus werd Jan vriendelijk, maar toch dwingend door het hotel verzocht om te vertrekken. "Het is een chaos daar, er staat zelfs politie bij de balie." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tienduizenden gedupeerd: Neckermann zegt alle reizen af

Thomas Cook en Neckermann zijn aangesloten bij Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Dat staat garant voor alle reissommen zodra een aangesloten organisatie failliet gaat. Maar wat dat precies betekent zal per boeking verschillen.

Jan wilde er niet op wachten en ging op zoek naar een andere accommodatie in de buurt. "We zijn op vakantie en hebben geen zin in geouwehoer. Uiteindelijk vonden we iets in de buurt voor veertig euro, dus dat scheelt."

Vakantie verpest

Pogingen om Neckermann te bereiken voor hulp leverden niks op. "We hebben ze geprobeerd te bellen, maar hadden na anderhalf uur nog niemand aan de lijn. Alles wat we hebben geregeld is op eigen initiatief geweest." 

Vanavond vliegt Jan en zijn reisgezelschap terug naar Nederland. "Met Transavia, die hebben al stoelen voor ons gereserveerd", zegt hij. "We hebben wel even gedacht 'what the fuck moeten we nu doen'. De vakantie is voor ons op deze manier wel aardig verpest deze laatste dagen namelijk."

Vliegticket opnieuw boeken

Volgens Transavia hebben Thomas Cook, Neckermann en de SGR hen opdracht gegeven om alle gereserveerde stoelen te annuleren. "Veel mensen zijn vervolgens naar de luchthaven gekomen om te vragen of ze alsnog het ticket op de vlucht kunnen kopen", zegt een woordvoerder van Transavia. 

"Dat hebben we zoveel mogelijk proberen te doen, maar het is een heel administratief en juridisch proces." De luchtvaartmaatschappij zegt hun uiterste best te doen om zoveel mogelijk mensen toch op vakantie te laten gaan.

Autoreizen gaan ook niet door

Naast de pakketreizen die Thomas Cook en Neckermann hebben geschrapt, is ook door de overige reizen van de reisorganisatie een streep gezet. Door het faillissement van het Britse moederbedrijf is niet duidelijk of autoreizigers hun geboekte hotels en appartementen wel kunnen gebruiken, meldt de Nederlandse tak van Thomas Cook. 

Het is nog niet duidelijk of er een faillissement wordt uitgesproken over de Nederlandse activiteiten van Thomas Cook. Die behoren tot de continentale tak van de reisorganisatie en een beslissing moet nog worden genomen.

Wat ging er mis bij Thomas Cook?

Reisgigant Thomas Cook bestond 178 jaar, maar nu is het bedrijf failliet. Hoe kan het dat zo'n groot bedrijf ten onder gaat, terwijl we wereldwijd meer dan ooit op reis gaan?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore