Liquidatieproces Marengo

Verdenkingen Taghi nog zwaarder, kroongetuige Nabil B. niet bij proces

24 september 2019 19:08 Aangepast: 24 september 2019 21:37
Zware beveiliging bij de rechtbank op Schiphol. Beeld © ANP

De verdenkingen tegen de hoofdverdachten Ridouan Taghi en Said Razzouki in het Marengo-proces zijn vandaag opnieuw uitgebreid.

Dat meldde het Openbaar Ministerie na afloop van de besloten inleidende zitting van het Marengo-proces in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

De voortvluchtige Ridouan Taghi en zijn handlanger Said Razzouki worden nu officieel ook verdacht van onder meer de moord en de voorafgaande moordpogingen op ex-misdadiger en misdaadverslaggever Martin Kok.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen advocaat en geen publiek bij proces Nabil B.: dit zijn de gevolgen

Verder wordt de aanklacht van Taghi uitgebreid met de moord op Spyshop-medewerker Ronald Bakker in 2015, de opdracht om de winkel in Nieuwegein te beschieten met een bazooka of handgranaten en de moordpoging op Khalid B. in 2016.

Waar gaat de grote strafzaak-Marengo over?

De zaak met kroongetuige Nabil B. heeft nogal wat vertakkingen. We zetten de belangrijkste op een rij.

Nabil B., kroongetuige in het Marengo-proces, was vandaag niet aanwezig in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Dat bleek aan het einde van de besloten zitting. Vorige week werd zijn advocaat Derk Wiersum op straat in Amsterdam doodgeschoten. Er is ook nog geen nieuwe advocaat voor B. na de schokkende moord. 

Volgens een woordvoerder van het OM staat de deal met Nabil B. en het OM nog overeind.

Dat de zitting niet toegankelijk was voor pers en publiek is dan ook niet uitzonderlijk. Er wordt naar Taghi gewezen als opdrachtgever voor de moord op Wiersum.

"Naar het oordeel van de rechtbank kon deze pro-formazitting daarom slechts met gesloten deuren plaatsvinden: de veiligheidsbelangen, en daarmee de belangen van een goede rechtspleging, wogen in dit bijzondere geval zwaarder dan het belang van openbaarheid. Omdat niet kon worden uitgesloten dat gedurende de hele zitting veiligheidsaspecten ter sprake zouden komen, kon niet worden volstaan met sluiting van een gedeelte van de zitting", aldus de rechtbank.

Voorlopige hechtenis

Tijdens de zitting werd alleen de voorlopige hechtenis van de verdachten in het liquidatieproces besproken. Dat moet verplicht iedere drie maanden getoetst worden voor verdachten die in de cel zitten. Verder is er geen statement gemaakt over de gedode advocaat Derk Wiersum. Er wordt ook naar Ridouan Taghi gewezen als opdrachtgever voor de moord op de advocaat.

De volgende zittingen zijn op 12 en 13 december, ook dan wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore