Ga naar de inhoud
Miljoen mensen vast

Schokkende beelden gevangen Oeigoeren in China uitgelekt

De gevangenen, om hen heen staan de bewakers.

Dronebeelden die laten zien hoe een groep gevangenen in een Chinees kamp worden weggevoerd, roepen internationaal veel weerstand op. De gevangenen zouden Oeigoeren zijn. De beelden zijn afgelopen week op YouTube geplaatst. Maar wat zien we precies? Een paar vragen aan correspondent Olaf Koens.

Wat zien we nu?

Koens: "Op deze beelden zie je de Chinese oproerpolitie die gevangenen afvoert in de Xingjang-provincie, in het noordwesten van China. De gevangenen komen aan met een trein en worden in rijen opgesteld. Ze zijn geblinddoekt en kaalgeschoren en worden verder afgevoerd." 

"De beelden zijn gemaakt met een drone. Het ziet er gek uit omdat het niet de beelden van de camera zijn, maar die van de controller van de drone. Iedereen die weleens met een drone gevlogen heeft, zal het direct herkennen. Het is schokkend beeld. We weten dat er strafkampen zijn in China, we weten dat er naar schatting een miljoen mensen zijn opgesloten, maar beelden uit die kampen of het transport ernaartoe zien we maar zelden." 

Waarom doet China dit?

"De Oeigoeren zijn Chinese moslims. Ze wonen al eeuwen in een gebied in het noordwesten van China. China wantrouwt de Oeigoeren omdat sommigen een eigen staat willen. Veel Oeigoeren hebben zich bovendien aangesloten bij jihadistische organisaties die in Syrië vechten."

"China heeft daarom heropvoedingskampen en een enorm netwerk van controle in de provincies waar de Oeigoeren en andere Chinese moslims wonen. Die controle gaat heel erg ver en is technologisch bijzonder geavanceerd." 

"China ontkent dat het om grote strafkampen gaat, en spreekt liever van heropvoedingskampen. Het bestaan van de strafkampen is meer dan eens door verschillende mensenrechtenorganisaties en onderzoekers aangetoond. Veel Oeigoeren zijn de repressie ontvlucht en zoeken asiel in allerlei landen, van Kazachstan tot Turkije, maar ook in West-Europa." 

Turkije:
Lees ook:
Turkije: China moet 'concentratiekampen' voor Oeigoeren sluiten

Gaat dit iets veranderen?

"Ik ben bang van niet. Eerder zagen we foto’s uit de kampen. Dat zorgde voor veel oproer, maar er is weinig veranderd. China trekt zich niets aan van de kritiek van mensenrechtenorganisaties. Internationaal is er ook niet veel kritiek omdat de meeste landen de relatie met China niet op het spel willen zetten."

"Zelfs landen als de Verenigde Arabische Emiraten of Pakistan, die zich laten voorstaan op het behartigen van de belangen van moslims, zwijgen over de Chinese behandeling van de Oeigoeren."