Naderende brexit

Tweede Kamer: dubbele nationaliteit voor Nederlanders in Verenigd Koninkrijk

21 september 2019 14:50 Aangepast: 21 september 2019 17:07
Archieffoto Beeld © AFP

Goed nieuws voor Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk. Zij mogen zowel de Nederlandse als de Britse nationaliteit houden. Een meerderheid in Tweede Kamer komt met een speciale noodwet om dat te regelen vanwege de naderende brexit.

Wie nu als Nederlander vrijwillig een andere nationaliteit aanneemt, verliest automatisch het Nederlanderschap. Maar voor Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk wordt nu een uitzondering gemaakt. Een plan van D66, waar nu samen met VVD, GroenLinks, PvdA en 50Plus een initiatiefwet over wordt ingediend.

Negatieve gevolgen

"Het is een vangnet", zegt Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma van D66. "Het maakt het mogelijk om in het zeer uitzonderlijke geval van de brexit voor de Nederlanders in Groot-Brittannië om de Britse nationaliteit aan te nemen, zonder de Nederlandse nationaliteit te verliezen. Dat is zeer uitzonderlijk, maar is wel nodig om de negatieve gevolgen van een no-deal brexit om die te voorkomen."

Miniatuurvoorbeeld
Brexit

Rellen, medicijntekorten en torenhoge prijzen bij no-dealbrexit

In het Verenigd Koninkrijk wonen naar schatting 100.000 Nederlanders. Er zijn veel zorgen, bijvoorbeeld of ze na de brexit dezelfde rechten houden. Een Brits paspoort aanvragen is een optie, maar dan raken ze hun Nederlandse paspoort dus automatisch kwijt. Er geldt een uitzondering voor Nederlanders die trouwen met een Brit. 

'Wil ik ook helemaal niet kwijtraken'

Een van die Nederlanders is Tom Haije. Hij woont al 33 jaar in het Verenigd Koninkrijk, maar heeft altijd z'n Nederlandse paspoort gehouden. "Ik ben ook Nederlands, ik ben in Nederland geboren en dat wil ik ook helemaal niet kwijtraken", zegt Tom tegen RTL Nieuws. 

Hij heeft een eigen bedrijf met Brits personeel. Maar met een no-deal brexit vreest Tom voor zijn rechten: kan hij nog straks zonder problemen blijven ondernemen? Hij vreest ook voor zijn hobby. "Ik zit ook bij de vrijwillige politie en als de brexit doorgaat, zeker als er een no-deal-brexit is, dan zal ik dat ook op moeten geven. Want als Nederlander kun je dan niet meer bij de politie werken." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britten leveren geheim, informeel brexitplan in bij de EU

In politiek Den Haag is de dubbele nationaliteit een gevoelig onderwerp. Toch maken de vijf partijen nu een uitzondering voor de Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk. "Omdat zij te maken hebben met een onvoorspelbare Britse regering, met een situatie waarin zij vrezen voor wonen, werken, studeren of zorgen voor ouders", zegt Sjoerdsma. "Zij weten niet wat ze kunnen of moeten doen en dit is het enige wat wij vanuit dit parlement voor hen kunnen doen." 

'Heel ingrijpend'

"De Britse politici spelen een potje poker met als inzet de zekerheden van de bevolking", zegt PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher. "Nederlanders die in Groot-Brittannië wonen verkeren daardoor in een hele onzekere situatie. Dat is heel ingrijpend als je daar met je gezin een leven hebt. Met deze noodwet bieden we hen een oplossing." 

Sjoerdsma gaat nog proberen om de noodwet voor 31 oktober door het parlement te loodsen. De wet gaat in werking met terugwerkende kracht: wie zijn of haar Nederlanderschap al heeft ingeleverd en een Brits paspoort heeft gekregen, kan dan weer een Nederlands paspoort terugkrijgen.

Voor Tom Haije is de noodwet een welkome oplossing. "Als dat door zou gaan, zou dat fantastisch zijn. Ik wil mijn Nederlandse identiteit niet verliezen."

Verenigd Koninkrijk zet zich schrap voor brexit-apocalyps

De kans op een brexit zonder deal groter dan ooit. Britse burgers en bedrijven zijn aan het hamsteren geslagen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore