Geschiedenis niet verstoppen

Kabinet wil 'geboortepapieren van Nederland' permanent tentoonstellen

19 september 2019 21:06 Aangepast: 19 september 2019 21:32
Het Plakkaat van Verlatinge in Museum Prinsenhof Delft. Beeld © ANP

De 'geboortepapieren van Nederland' moeten inderdaad permanent worden tentoongesteld, vindt het kabinet. Iedereen kan ze al wel inkijken in het Nationaal Archief, maar CDA en VVD hebben gelijk dat het royaler kan.

Het Plakkaat van Verlatinghe uit 1581, dat geldt als de onafhankelijkheidsverklaring van de republiek die later Nederland zou worden, en twee andere historische documenten moeten voortaan altijd zichtbaar zijn voor bezoekers van het archief in Den Haag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VVD en CDA: 'Maak Nederlandse geschiedenis juist zichtbaar'

Regeringspartijen VVD en CDA hadden ze liever tentoongesteld op een plek waar meer mensen ze kunnen vinden. Maar dat lukt niet, zegt Rutte. De eeuwenoude stukken zijn daarvoor te kwetsbaar.

De twee partijen willen dat we ophouden met het verstoppen of uitwissen van de geschiedenis van Nederland, maar die historie juist zichtbaar maken. "We mogen trots zijn op onze geschiedenis en dat mogen we best laten zien", is te lezen in de verklaring. 

Republiek der Nederlanden

CDA en VVD zien het liefst dat ook de Unie van Utrecht uit 1579 en de Apologie van Willem van Oranje, die een jaar jonger is, permanent te zien zijn. Beide documenten speelden een cruciale rol in de opstand tegen koning Filips II, die leidde tot de onafhankelijke Republiek der Nederlanden.

Rutte wijst erop dat in het gebouw van de Tweede Kamer ook een replica hangt van het Plakkaat, dat vorig jaar is verkozen tot 'pronkstuk van Nederland'.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore