DNA van pink

Onderzoekers reconstrueren 13-jarig meisje dat 70.000 jaar geleden stierf

19 september 2019 18:31 Aangepast: 19 september 2019 18:54
Een schets van hoe het 13-jarige meisje eruit zou hebben gezien. Beeld © Hebrew University

Onderzoekers hebben in Israël het skelet van een mens uit de prehistorie gereconstrueerd. Dat deden ze aan de hand van DNA dat werd gevonden in het bot van een pink van een 13-jarig meisje dat 70.000 jaar geleden stierf.

Het gaat vermoedelijk om een zogeheten 'denisovamens', die een connectie had met de neanderthaler. Er is nog weinig bekend van de denisovamens, omdat de eerste resten daarvan pas in 2008 werden ontdekt in Siberië.

Een reconstructie van een 13-jarig meisje. Een reconstructie van een 13-jarig meisje.

"Het is de eerste keer dat we een gedetailleerde reconstructie hebben gemaakt die toont hoe deze mensen eruitzagen", zegt een onderzoeker. "Het blijkt maar weer dat we allemaal erg op elkaar lijken."

Net anders dan neanderthaler

Volgens de onderzoekers heeft de denisovamens overeenkomsten met de neanderthaler. Zo zouden het bekken, het voorhoofd en het lange gezicht erg op elkaar lijken. Wel zijn de schedel en het gebit van de denisovamens uniek.

Sommige mensen in Azië zouden kleine hoeveelheden DNA hebben die ook al voorkwamen bij de denisovamens. Dat zou volgens onderzoekers betekenen dat de denosivamens op veel verschillende plekken in de wereld leefde.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duiker vindt menselijke botten; gebruikt voor mysterieus ritueel?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore