Slechte gasmaskers

Kamer: militairen hebben recht op beste gasmaskers

10 september 2019 18:19 Aangepast: 10 september 2019 18:29
Een militair met het omstreden FM12-gasmasker. Beeld © Defensie

Tweede Kamerleden begrijpen niet waarom defensie geen betere gasmaskers heeft aangeschaft, na een alarmerend rapport van onderzoeksinstituut TNO uit 2005. Daaruit blijkt dat het beschermingsniveau van het Nederlandse FM12-gasmasker 'te ver' daalt bij zware inspanning.

Volgens de regeringspartijen VVD, CDA en D66 zouden Nederlandse militairen altijd de beste maskers tot hun beschikking moeten hebben. Hiermee reageren ze op het nieuws dat Nederlandse gasmaskers in praktijksituaties niet goed functioneren

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gasmaskers voldoen niet: militairen slecht beschermd tegen gifgas

Kamerleden willen weten hoe het kan dat het  ministerie van Defensie al veertien jaar weet dat het gasmasker van de militair niet goed werkt bij zware inspanning, maar toch geen maatregelen heeft genomen. Ze gaan hierover morgen opheldering vragen aan de staatssecretaris.

'Is veiligheid in het geding geweest?'

Salima Belhaj van D66 vraagt zich af wat Defensie met het rapport van TNO (pdf) heeft gedaan. "Het lijkt erop alsof er niets mee is gebeurd. We zijn nu veertien jaar verder en dezelfde gasmaskers zijn in gebruik. Is de veiligheid van onze troepen in het geding geweest?"

Ook CDA en VVD reageren verontwaardigd. "Onze militairen moeten er altijd op kunnen vertrouwen dat hun uitrusting van de hoogste kwaliteit is", zegt VVD-Kamerlid André Bosman. Martijn van Helvert (CDA) wil weten of deze verouderde maskers voortaan niet meer mee op missie gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ex-commando geschokt: 'Onnodig blootgesteld aan risico's'

Gesol met gezondheid militairen

Niet alleen de Tweede Kamer, ook de militaire vakbonden zijn verrast door het nieuws. "Dit is voor ons onacceptabel gelet op de dodelijke gevolgen voor de militair bij inademing van zeer geringe hoeveelheden chemische strijdmiddelen", zegt voorzitter Jean Debie van vakbond VBM. "Ik ben van mening dat elke militair die wordt ingezet in gebieden waar een chemische dreiging is, moet kunnen beschikken over het beste gasmasker dat verkrijgbaar is."

Annemarie Snels van vakbond AFMP stelt dat defensie niet langer moet sollen met de gezondheid van haar personeel. "Er blijkt een beter en veiliger masker voorhanden wat binnen defensie al beperkt beschikbaar wordt gesteld. Defensie dient dat masker terstond beschikbaar te stellen aan iedere militair die dat vanuit zijn functie nodig heeft."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Problemen bij defensie: posters van naakte vrouwen, tekort aan spullen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore