'We hebben hier alles'

Burgemeester krimpgemeente Loppersum: 'Leegloop is ernstig probleem'

10 september 2019 18:49 Aangepast: 10 september 2019 18:58
Actievoerders demonstreren in Loppersum tegen de gaswinning in de provincie. Beeld © ANP

Nederland krijgt er de komende 16 jaar naar verwachting zo'n miljoen inwoners bij. Behalve groeiende gemeentes zoals Ouder-Amstel (52,1%) en Rijswijk (29,9%) laat de prognose ook krimpende gemeentes zien. Gemeente Loppersum loopt de komende jaren het leegst.

De burgemeester van Loppersum noemt de verwachte krimp van de gemeente een 'ernstig probleem'. "Het heeft alles te maken met de sociaaleconomische situatie hier", vertelt waarnemend burgemeester Hans Engels aan RTL Nieuws.

Neerwaartse spiraal

"Er is hier meer werkloosheid dan elders in het land en juist vanwege de achterblijvende economie vertrekken veel jonge, hoogopgeleide mensen naar andere plekken in het land. Het risico op een neerwaartse spiraal in een verdere krimp is groot."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amsterdam wordt miljoenenstad: zoek op hoeveel jouw gemeente groeit of krimpt

Loppersum, een kleine gemeente in het noorden van Nederland, heeft nu nog 9.617 inwoners. De afgelopen jaren telde de gemeente al steeds minder inwoners, maar volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) daalt dat aantal de komende 16 jaar met nog eens 17,7 procent. Dat zijn ongeveer 1.702 inwoners minder dan nu.

Loppersum is ook nog eens epicentrum van het Groningse aardbevingsgebied. De gemeente heeft daardoor de afgelopen jaren veel schade opgelopen. "Het is dus erg belangrijk om de komende jaren positieve resultaten te laten zien in de aardbevingsproblematiek", zegt burgemeester Engels.

Gaskraan dicht

Minister Wiebes liet vandaag weten dat niet in 2030, maar al in 2022 de gaskraan in Groningen dicht moet. Acht jaar eerder dan het kabinet aanvankelijk van plan was. Goed nieuws voor Loppersum. "Er zit nu 1 miljard in de pot voor het aardbevingsgebied. De komende jaren willen we daar samen met de bevolking projecten van lanceren om de leefbaarheid en duurzaamheid van de gemeente te versterken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet stopt in 2022 met gaswinning in Groningen

Volgens Engels, die tot een jaar geleden in Den Haag verbleef, zijn er heel veel aspecten aan Loppersum die het juist zo’n leuke gemeente maken. "Ik ben hier nu bijna een jaar en wat mij vooral opvalt is hoe prachtig de natuur is. Ik heb niet doorgestudeerd als marketingexpert", benadrukt de burgemeester. "Dus dit is geen reclamepraatje, maar dat vind ik echt."

"Kijk, we hebben hier alle voorzieningen", gaat Engels verder. "Maar de beweging naar groei moeten we met elkaar gaan maken. We denken hier in het noorden in kansen en gaan in ieder geval niet bij de pakken neerzitten."

'Jongeren moeten hier blijven'

De burgemeester heeft wel hoop voor de krimpende gemeente. "Door de versterking van de economie en het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving hoop ik dat met name de jonge mensen ook hier willen blijven. Dat ze niet wegtrekken naar andere gebieden, maar met hun kennis juist bijdragen aan de ontwikkeling van dit gebied."

Loppersum zal over anderhalf jaar fuseren met de twee nabijgelegen gemeenten Delfzijl en Appingedam, samen worden de drie gemeente Eemsdelta. Engels ziet dit als een kans. "Je staat natuurlijk altijd sterker met gebundelde krachten. We hebben allemaal dezelfde soort problemen en daar zal een slagvaardige samenwerking essentieel in blijken."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore