Militair oefenterrein Vliehors

Foutje: gemiste oefenbom F-16 zet duingebied Vlieland in brand

02 september 2019 19:26 Aangepast: 02 september 2019 21:41
De rookpluim van de brand op Vliehors. Beeld © instagram.com/travellingdutch/

Een F-16 heeft vanmiddag een duur inschattingsfoutje gemaakt. De straaljager zette met een gemiste oefenbom het duingebied op het militair oefenterrein op Vlieland in brand.

De bom belandde midden in een duinpan op de Vliehors, dat op de uiterste punt van het Waddeneiland ligt. Dat bevestigt het Ministerie van Defensie. De Vliehors is de enige plek in Nederland waar straaljagers bommen mogen gooien ter oefening.

Flitsbom

Het type bom die in het duingebied belandde, was een klein projectiel met een zogeheten flitslading. Daarvan worden er wekelijks honderden afgeworpen op de Vliehors. Als de bom het doel of de grond raakt, volgen een flits en rook. De brand van vanmiddag was door de flits veroorzaakt.

De rookpluim was vanaf Harlingen en Texel te zien. Brandweer Vlieland en Defensie hadden de brand na een uur onder controle. De brandweer maakte een stoplijn om te voorkomen dat het vuur verder landinwaarts kon trekken. Het nablussen van het verschroeide duingebied nam nog wat meer tijd in beslag. 

Volkel

De F-16 die de bom op de ongelukkige plek liet vallen was afkomstig van Vliegbasis Volkel. Defensie onderzoekt waarom het jachtvliegtuig zijn doel miste.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore