'Geen conclusies'

Psychiaters Jawed S. vreesden voor geweld tijdens psychologisch onderzoek

02 september 2019 15:34 Aangepast: 02 september 2019 20:04
Jawed S.

Onderzoekers van het Pieter Baan Centrum hebben nauwelijks conclusies kunnen trekken over de geestelijke gezondheid van Jawed S. Het onderzoek werd verhinderd omdat zij bang waren dat de 20-jarige S., die verdacht wordt van een terroristische aanslag op station Amsterdam Centraal, geweld tegen hen zou gebruiken.

Bovendien weigerde hij grotendeels mee te werken aan het psychische onderzoek. S., die op 31 augustus twee Amerikaanse toeristen neerstak, heeft veel in afzondering gezeten in de observatiekliniek van justitie. Het Pieter Baan Centrum wilde de veiligheid van personeel en gedetineerden garanderen. 

De deskundigen hebben zodoende nauwelijks conclusies kunnen trekken. "We hebben hem niet kunnen onderzoeken zoals het hoort, en geen diagnoses kunnen stellen", zei een psychiater van het Pieter Baan Centrum in de gerechtsbunker in Amsterdam. "We blijven bij hypothesen."

'Forse radicalisering'

Wel zien de deskundigen aanwijzingen voor psychische problemen bij de Afghaanse verdachte. Zo is vastgesteld dat er bij S. sprake is van 'forse islamitische radicalisering', en vinden de psychiaters zijn manier van communicatie 'niet normaal' vanwege de vele herhalingen in zijn uitspraken. 

S. vluchtte op 16-jarige leeftijd van Afghanistan naar Duitsland. Daar bestonden al vermoedens over radicalisering bij de jonge Afghaan, maar Duitse psychiaters stelden destijds geen geestelijke problemen bij hem vast.

De deskundigen van het Pieter Baan Centrum zien genoeg aanleidingen voor vervolgonderzoek. Het is alleen de vraag of S. daaraan gaat meewerken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Stationsteker' Jawed S. nog steeds kwaad op Wilders: 'Hij beledigde de profeet'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore