Katholieke school

School VS weert boeken Harry Potter uit angst voor boze geesten

02 september 2019 15:35 Aangepast: 11 december 2019 08:43
De enorm populaire Harry Potter boeken van auteur J.K. Rowling. Beeld © AFP

Leerlingen van een katholieke school uit de Amerikaanse stad Nashville mogen geen Harry Potter meer lezen op school. De spreuken uit de boekenreeks zouden boze geesten kunnen oproepen.

De schoolpastoor heeft opgedragen de populaire boeken uit de bibliotheek te verwijderen. Hij informeerde de ouders van de leerlingen via een e-mail. 

Echte spreuken

Volgens de geestelijke bestaan de spreuken genoemd in de zeven boeken van auteur J.K. Rowling namelijk echt. "Als een mens deze spreuken en vloeken voorleest, bestaat de kans dat boze geesten worden opgeroepen."

Een greep uit de bekendste magische spreuken uit de Harry Potter-serie: 'avada kedavra' (de dodelijke vloek), 'crucio' (de martelvloek) en 'imperio', waarbij de tovenaar volledige controle over de acties van een ander heeft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Harry Potter meets Pokémon Go: is het de moeite waard?

Censuur

Omdat de katholieke kerk geen officieel standpunt ten aanzien van Harry Potter heeft, mag de pastoor van de school zelf bepalen of de boeken geschikt zijn voor zijn parochie of niet.

De school gaat beschuldigingen van censuur tegen met het argument dat de inhoud van Harry Potter niet aansluit bij de leeftijd in de klaslokalen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Flipendo! Zeldzame eerste druk Harry Potter geveild voor 80.000 euro

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore