Rechtszaak

Rookruimtes mogelijk over vier weken uit café en restaurant verdwenen

30 augustus 2019 15:51 Aangepast: 26 september 2019 10:32
Het verbod op rookruimtes in de horeca wordt vanaf 1 april daadwerkelijk gehandhaafd Beeld © Dick Hamelink

De kans is groot dat vanaf 27 september alle rookruimtes in de horeca verdwijnen. Dat terwijl het kabinet had afgesproken om de rookruimtes tot 2022 toe te staan.

Eind september doet de Hoge Raad uitspraak in een rechtszaak die Clean Air Nederland heeft aangespannen. De anti-tabaksorganisatie wil alle rookruimtes in Nederland ontmantelen voor een rookvrije samenleving. In 2018 stelde het gerechtshof de organisatie al in het gelijk, en de verwachting is dat de Hoge Raad daarin zal meegaan. 

"Het is zoals dat zo mooi heet 'een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid' dat we deze zaak gaan winnen", aldus voorzitter Tom Voeten van Clean Air Nederland. Dat zou betekenen dat horeca-ondernemingen eind september per direct hun rookruimtes moeten afbreken.

'Grote impact'

In het preventieakkoord van staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis (ChristenUnie) staat dat alle rookruimtes in openbare gebouwen uiterlijk in 2022 verdwenen moeten zijn. Voorzitter Robèr Willemsen van Horeca Nederland, die zijn handtekening onder het preventieakkoord zette, betreurt de mogelijke versnelling in dit besluit, schrijft hij aan zijn achterban. "Die uitspraak kan per direct hele grote impact hebben op horecazaken met een rookruimte."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kopzorgen voor Eddy na verbod rookruimte: 'Mensen komen er speciaal voor'

Dick Hamelink, eigenaar van pool- en dartcafé Potters uit Hoofddorp, ziet de bui al hangen. In 2008 investeerde hij duizenden euro's in een rookruimte van 35 vierkante meter. Waarschijnlijk kan hij die volgende maand weer afbreken. "Ze leggen een bom onder de beroepsgroep", baalt Hamelink. "De dure investering ben ik mooi kwijt. Het anti-rookbeleid wordt ons door de strot geduwd."

Voor de deur

Bij sluiting van de rookruimtes worden rokers gedwongen hun sigaretten buiten op te steken. En dat zorgt voor andere problemen. "Het kost mij een hoop omzet", verklaart Hamelink. "Want in de tijd dat mensen nu buiten staan te roken, zijn ze niet binnen in het café."

Daarnaast vreest Horeca Nederland voor meer geluidsoverlast. Willemsen: "Een verbod gaat leiden tot meer rokers op straat en geeft dus waarschijnlijk meer geluidsoverlast en dat zal gevolgen hebben voor openbare orde en veiligheid."

Hoe de handhaving van het mogelijke verbod op rookruimtes eruit gaat zien, is onduidelijk. Het blijft de vraag of toezichthouder NVWA direct boetes uitdeelt, of dat uitbaters er in eerste instantie met een waarschuwing vanaf komen.

Straks ook een rookverbod op het station?

Als het aan ProRail ligt, zijn alle treinstations in Nederland binnen twee jaar compleet rookvrij. Treinpersoneel en reizigers die willen roken, zullen dan soms een eindje moeten lopen.

Voor staatssecretaris Blokhuis wacht een lastige uitdaging. De gemaakte afspraken uit het preventieakkoord zullen moeten worden opengebroken als de Hoge Raad op 27 september de kant van Clean Air Nederland kiest. Blokhuis kwam daarop vooruitlopend afgelopen dinsdag samen met brancheorganisatie Horeca Nederland om mogelijke scenario's te bespreken.

Volgens Clean Air Nederland is het altijd duidelijk geweest dat de rookruimtes per direct gesloten konden worden. "Het is aan de brancheorganisatie van de horeca om haar leden op tijd te informeren. Dat ze nu pas aan de bel trekken is niet onze verantwoordelijkheid", zegt Voeten.

Horeca Nederland wil de uitspraak van de Hoge Raad afwachten voordat het een reactie geeft, aldus een woordvoerster.  

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twaalf keer zoveel verslaafden vragen hulp bij stoppen met roken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore