Ga naar de inhoud
Dream or donate

Donatiewebsite plotseling offline: tienduizenden euro's verdwenen

Kankerpatiënt Heidi de Ruiter moet nog 1500 euro krijgen van Dream or Donate Beeld © RTL Nieuws

Honderden donatieacties lopen mogelijk geld mis door het stoppen van de website Dream or Donate. Dat is een van de grootste crowdfundingswebsites van Nederland waar met name kwetsbare mensen geld ophalen voor medische doeleinden. Er blijkt voor tienduizenden euro's aan donaties opgehaald, die nu niet worden uitbetaald.

Eigenaar Robert-Jan Mastenbroek vertelt tegen RTL Nieuws dat zijn website een aantal maanden geleden is gehackt. Volgens hem liepen op dat moment nog zeker honderden crowdfundingsacties. Volgens de eigenaar van Dream or Donate ging het door de hack mis met de teller van de donaties.

"Kwaadwillenden hebben die gemanipuleerd. Stel: er is 2000 euro opgehaald, dan hebben ze het bedrag langzaam laten oplopen tot 10.000 euro", zegt de ondernemer. Mastenbroek zegt dat hij hierdoor mensen meer geld heeft overgemaakt dan dat ze daadwerkelijk hadden opgehaald. Hij zegt om die reden op dit moment geen geld meer te hebben voor de acties die nog liepen en heeft daarom de site offline gehaald.

6 miljoen

Dream or Donate werd vaak gebruikt om geld in te zamelen voor medische behandelingen of aangepast vervoer voor mensen met een beperking. Bij iedere actie was ook te zien hoeveel geld er was opgehaald. De website heeft sinds de oprichting in totaal bijna 6 miljoen euro opgehaald.

Zo werkt Dream or Donate

Iedereen kan via Dream or Donate geld ophalen. Via een link kunnen mensen geld overmaken naar een donatie-actie. Het geld komt via betaaldienst Paypal terecht bij de eigenaar van Dream or Donate. De website krijgt 5 procent commissie over iedere donatie. Ook als het streefbedrag van de actie nog niet is bereikt, kunnen mensen de donaties al laten uitbetalen.

Hoewel Mastenbroek al maanden op de hoogte zegt te zijn van de hack, heeft hij de donateurs niet ingelicht. Ook opmerkelijk is dat hij geen aangifte heeft gedaan bij de politie. Zijn uitleg: "Dat heeft geen zin, die mensen werken met een ander IP-adres en zij zijn niet te achterhalen." Zijn verhaal wekt argwaan bij initiatiefnemers van donatie-acties.

Geld kwijt

Sjouke Faber had een crowdfundingsactie voor zijn vrouw opgezet. Zij heeft MS en is in Nederland uitbehandeld. Het stel probeerde geld te verzamelen, en via Dream or Donate was de afgelopen tijd ruim 10.000 euro opgehaald. Faber: "Ik ga ervan uit dat wij het geld kwijt zijn. Dit vernietigt even alle hoop die mijn vrouw de afgelopen tijd had." Faber gaat aangifte doen bij de politie.

Crowdfunding
Lees ook:
Crowdfunding voor operatie: 'Het moet je gegund worden'

Ook de ongeneeslijk zieke Heidi de Ruiter verkeert in onzekerheid. Zij heeft uitgezaaide borstkanker en moet ondanks de chemotherapie blijven doorwerken in haar hondentrimsalon. "Ik ben zzp'er en heb geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als je dan eenmaal kanker krijgt, krijg je geen uitkering of bijstand. Dus ik moest blijven werken."

"Er is 5000 euro opgehaald door collega's van mij, die vonden dat het zo niet langer kon", zegt De Ruiter. Inmiddels heeft zij 2000 euro uitgekeerd gekregen, maar de teller stond veel hoger. Met het geld zou De Ruiter minder kunnen gaan werken. Ze schrok toen ze hoorde dat de website is gestopt en uitbetalingen onzeker zijn. "Dit komt zo rauw op mijn dak, dit is lullig." De Ruiter gaat ook aangifte doen. 

'Geen oplichter'

Het is onduidelijk hoeveel geld gedupeerden kwijt zijn. Mastenbroek ontkent dat hij de boel opzettelijk probeert te flessen. "Ik heb er zelf steeds geld bijgelegd, maar de hacks bleven doorgaan en op een gegeven moment kon het niet meer. Ik ga nu mijn huis verkopen en hoop daarmee donaties toch uit te betalen. Ik snap dat mensen denken dat ik een oplichter ben, maar ik heb mensen alleen willen helpen." 

Toezichthouder ACM zegt geen klachten te hebben gehad over de website. "Wij doen momenteel geen onderzoek wordt gedaan naar het bedrijf. We kunnen niet zeggen of we dat nu wel gaan doen", stelt een woordvoerder.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl