10.000 belletjes

Altijd weer dat knipperende lampje: ANWB over paniektelefoontjes van vakantiegangers

24 augustus 2019 10:55 Aangepast: 24 augustus 2019 11:50
Een wegenwachtmedewerker helpt Nederlandse toeristen met autopech in het Franse Drome. Beeld © ANP

Nederland is weer terug van vakantie. In sommige gevallen dankzij de ANWB, die elke dag ongeveer 10.000 telefoontjes krijgt van panikerende reizigers. RTL Nieuws vroeg medewerkers van de wegenwacht naar de opvallendste hulpvragen.

Het gevreesde knipperende lampje op het dashboard: welke vakantieganger kent 'm niet? En dat je dan denkt: we zijn er bíjna, nog even...

"Op de alarmcentrale zien we vaak dat mensen koste wat kost proberen hun eindbestemming te halen en soms een lampje nog maar even negeren", zegt Markus van Tol van de ANWB. "Ze dealen daar liever mee als ze op de camping zijn, want dan kan de vakantie alvast beginnen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ANWB waarschuwt: rijd niet door tot de laatste druppel benzine

500 mensen erbij

En dat zorgt best wel vaak voor problemen. In de zomer komen er elke dag 10.000 telefoontjes binnen van vakantiegangers, op een willekeurige dag in november zijn dat er 1.000. Alle hens aan dek bij de ANWB, dus. "Normaal is de bezetting op de alarmcentrale zo'n 450 hulpverleners", zegt Van Tol. "In de zomer komen daar 500 werknemers bij." 

In juli en augustus haalt de ANWB zo'n 1.000 auto's per week terug naar Nederland.

De pech top 5 van de ANWB

  1. Lekke band (en geen reserveband mee hebben)
  2. Motor hapert/verliest vermogen
  3. Controlelampjes gaan branden
  4. Auto start niet om onduidelijke redenen
  5. Problemen met carrosserie

Acht chihuahua's? 

De (paniek)telefoontjes worden niet alleen maar gepleegd vanwege knipperende lampjes. Ook lekke banden en haperende motors staan in top 5 van pech. "We horen ook veel unieke verhalen", zegt Van Tol.

Zo kreeg ANWB-medewerker Mary een telefoontje van een echtpaar dat in Zwitserland zat. "Ze hadden problemen met de versnellingsbak van hun camper", vertelt Mary. Als de klant vertelt dat ze acht honden bij zich hebben, zegt Mary: 'Ik hoop dan wel dat het acht chihuahua's zijn!'

(Archieffoto) Een Leonberger. (Archieffoto) Een Leonberger.

Megahonden

Niet dus. Het ging om acht Leonbergers. Voor de leek: dat zijn best wel 'flinke dieren'. Mannetjes wegen vaak tussen de 48 en 75 kilo. 

De camper kon ter plaatse niet gemaakt worden en is dus gerepatrieerd naar Nederland. Het echtpaar is met een vervangende bus terug naar Nederland gereden. Inclusief de acht viervoeters, uiteraard.

Oeps, sleutel

Medewerker Jurriaan herinnert zich nog een meneer vanuit België. Hij belde, want zat met een probleempje: de autosleutel zat vast in het slot. Muurvast. En in de tank zat niet meer genoeg benzine om thuis te komen. "Het was inmiddels eind van de middag," vertelt Jurriaan, "dus bij een garage in België zou hij ook niet direct terechtkunnen."

En zelf proberen de sleutel los te peuteren? "Een slecht idee." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ANWB: caravans te zwaar beladen

Garage

Gelukkig voor de man heeft België, net als Nederland, ook een wegenwacht. De Belgische Wegenwacht kon de sleutel eruit halen, de man kon verder rijden. Jurriaan: "Als dit in Frankrijk was gebeurd, dan was de kans groot dat het probleem de volgende dag opgelost kon worden. In Frankrijk ben je afhankelijk van de garage."

En dan nog een pechavontuur: hulpverlener Dave had een familie met 'een déjà vu'. "Op de terugreis naar huis begon in Tsjechië de airco van dit gezin te stinken en te roken. Bij een garage blijkt dat de airco-compressor kapot is."

Wat blijkt? Vorig jaar is, ook in Tsjechië, hetzelfde onderdeel kapot gegaan. Dat is in een Tsjechische garage vervangen. "Het viel nog onder de garantie" zegt Dave, "waardoor het kosteloos is vervangen. De familie kon daarna hun reis weer vervolgen. Geluk bij een pechgeval, noemen we dat."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vakantiegangers rijden weer vaak met caravans met oude banden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore