Zorgkosten

Fysiotherapie voor veel mensen niet te betalen: 'Zorg staat onder druk'

23 augustus 2019 16:27 Aangepast: 23 augustus 2019 16:28
Fysiotherapie. Beeld © ANP

Voor een aanzienlijk deel van de vier miljoen mensen die gebruikmaken van fysiotherapie, is die zorg onbetaalbaar. "De betaalbaarheid en toegankelijkheid van deze zorg komt steeds meer onder druk te staan."

Dat zegt het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). Eerder deze week berichtten we over duizenden Nederlanders die aan de grond zitten door hoge zorgkosten. Die vlieger gaat zeker ook op voor de fysiotherapie, zegt Melissa Knape van het KNGF. "Zorgelijk, want de behandelingen bepalen hun kwaliteit van leven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Torenhoge zorgkosten brengen Nederlanders in ernstige geldproblemen

Intensieve zorg

Zorgeconoom Xander Koolman herkent het probleem. "Dit speelt zeker in de fysiotherapie", zegt hij. "Een deel wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar een belangrijk deel zit ook in de aanvullende verzekering. Die aanvullende verzekering moet je maar net kunnen betalen."

En zelfs als je die kunt betalen, dan nog is de zorg gelimiteerd, zegt Koolman. "Sommige patiënten hebben intensieve zorg nodig. Chronische patiënten met MS, parkinson of reuma bijvoorbeeld. Voor hen is fysiotherapie geregeld onbetaalbaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Aan de grond door zorgkosten: 'Dat dit in Nederland kan'

Kanttekening

Wel plaatst Koolman een kleine kanttekening. "Er is ook een reden waarom bepaalde zorg niet vanuit de basisverzekering wordt vergoed: omdat er twijfels zijn over de kosteneffectiviteit van dit soort behandelingen." Oftewel: de afweging die wordt gemaakt tussen de mate waarin een behandeling zijn doel bereikt en de kosten daarvan.

In sommige gevallen hebben mensen met een chronische aandoening wel recht op een onbeperkte behandeling, maar pas nadat zij zelf twintig behandelingen hebben betaald. "Met deze manier van vergoeden spannen we het paard achter de wagen", zegt het KNGF. "Goedkope en effectieve zorg zou direct vanuit de basisverzekering moeten worden vergoed. Zo kunnen we voor de patiënten én voor de zorg als geheel kosten besparen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Ziek en geldproblemen: zeven kijkers vertellen over hun worstelingen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore