Ga naar de inhoud
Metaaletende bacterie

Duikexpeditie laat zien dat wrak van Titanic langzaam verdwijnt

De boeg van Titanic tijdens de laatste duikexpeditie. Beeld © iStock

Voor het eerst in bijna 15 jaar is er weer gedoken naar het wrak van Titanic. Volgens de duikers gaat het wrak snel achteruit en zal het nog maar even duren voordat het helemaal van de zeebodem verdwenen is.

Het gebeurt niet vaak dat er naar het wrak wordt gedoken, omdat het moeilijk te bereiken is en de duikomstandigheden zwaar zijn, maar afgelopen week daalde een team van professionals dan toch af naar de bodem van de Atlantische Oceaan om te kijken hoe het gesteld is met het schip.

Onderzeeër
Lees ook:
Onderzeeër maakt diepste duik ooit: zelfs daar plastic

"Ik ben geschrokken van hoe sommige delen van het schip er tijdens de duik uitzagen", zegt Titanic-historicus Parks Stephenson tegen de BBC. Volgens hem zijn grote delen verdwenen. Dat komt onder andere door metaaletende bacteriën die het schip langzaam opslokken. Ook de sterke zeestroming en corrosie zorgen ervoor dat het wrak langzaam vergaat. 

Badkuip kapitein

Vooral de hutten van officieren en de kapitein waren zichtbaar aangetast. "Een van de favoriete beelden onder Titanic-liefhebbers is het beeld van de badkuip van de kapitein", gaat hij verder. "Dat deel is nu helemaal weg." 

De metaaletende bacteriën eten per dag zo'n 180 kilo metaal. Naar verwachting zal er over twintig tot dertig jaar nauwelijks iets over zijn van het wrak van Titanic.

Een duik naar Titanic

00:17
Het bedrijf OceanGate wil binnenkort mensen naar de Titanic brengen met een duiktrip.

Nu het nog kan

De wetenschappers vonden het daarom belangrijk om nu naar beneden te gaan om het wrak te bestuderen. "Het wrak zelf is de enige getuige die we nu nog hebben van de rap Titanic", zegt Robert Blyth van het Narionaal Maritiem Museum in het Engelse Greenwich. "Alle overlevenden zijn inmiddels overleden, dus ik denk dat het belangrijk is om het wrak te bekijken nu het ons nog iets kan vertellen."

Het duikteam is afgelopen tijd in totaal vijf keer afgedaald. De duikexpeditie is gefilmd en wordt uiteindelijk ook gebruikt voor een documentaire. 

15 april 1912

De RMS Titanic zonk 106 jaar geleden naar de bodem van de Atlantische Oceaan. De twee grote wrakdelen liggen al die tijd op bijna 3800 meter diepte, 600 kilometer van de Canadese kust.

Het schip was op weg van Engeland naar New York, maar zonk vijf dagen na vertrek op 15 april 1912 nadat het tegen een ijsberg was opgevaren. Van de 2200 passagiers aan boord, stierven er meer dan 1500. 

Tijdens het zinken brak het schip in tweeën waardoor er twee wrakstukken zijn ontstaan. In 1985 werd het wrak voor het eerst gevonden door een Amerikaans-Frans duikteam.