Ziek in Spanje

Deel overgeplaatste konikpaarden Oostvaardersplassen heeft parasiet

21 augustus 2019 15:28 Aangepast: 21 augustus 2019 22:58
Een dierenarts neemt bloedmonsters af bij de konikpaarden in Spanje. Beeld © Twitter / Stichting Annemieke

Een deel van de 29 konikpaarden uit de Oostvaardersplassen die in maart zijn overgeplaatst naar Spanje, heeft een parasiet. Dat blijkt vandaag uit bloedonderzoek dat is gedaan omdat de dieren ziek waren geworden.

Maandag heeft de dierenarts bloed afgenomen bij de paarden. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat de dieren de Strongylus-parasiet hebben, meldt RTL Nieuws-correspondent Alex Tieleman. Door deze parasiet vermageren paarden en kunnen ze erg ziek worden. De paarden krijgen medicijnen en volgens de Spaanse eigenaar over een maand genezen zijn. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Overgeplaatste konikpaarden Oostvaardersplassen ziek in Spanje'

Annemieke van Straaten meldde vorige week dat het niet goed gaat met de paarden in het Spaanse natuurgebied. Van Straaten zet zich met haar stichting in voor paarden en was zelf naar Spanje gegaan om poolshoogte te nemen. "De dieren hebben iets onder de leden", constateerde ze toen zelf al.

'Het zijn er nu 45'

Staatsbosbeheer verplaatste in maart 29 konikpaarden naar het Spaanse natuurgebied Atapuerca omdat het aantal konikpaarden in de Oostvaardersplassen teruggebracht moest worden.

RTL Nieuws-correspondent Alex Tieleman bezocht de Spaanse eigenaar Eduardo Cerdá. Cerdá zegt dat hij van tevoren niet wist dat er zoveel van de 29 paarden drachtig waren. Hij heeft er nu ongeveer 45.

Nooit gewaarschuwd voor bedreigingen

De eigenaar geeft aan dat hij meer voedsel nodig heeft voor de paarden, ook door de droge hete zomer, en dat hij Staatsbosbeheer heeft gevraagd hem daarin financieel te ondersteunen. 

Cerdá zegt dat hij zich een speelbal voelt tussen Staatsbosbeheer en dierenactivisten. Hij is nooit gewaarschuwd voor de bedreigingen vanuit dierenrechtenorganisaties. Volgens hem had Staatsbosbeheer dit kunnen zien aankomen, omdat de zaak zo gevoelig ligt in Nederland. Als Staatsbosbeheer hem niet wil ondersteunen, is hij genoodzaakt een deel van de paarden weg te doen. 

De Spaanse paardeneigenaar Eduardo Cerdá. De Spaanse paardeneigenaar Eduardo Cerdá.

'Zorgplicht ligt in Spanje' 

Staatsbosbeheer is op de hoogte van de fysieke gesteldheid van de paarden. De organisatie laat weten sinds maart geen eigenaar meer te zijn van de 29 verhuisde paarden. "De verantwoordelijkheid voor de dieren ligt nu bij de huidige eigenaar", schrijft Staatsbosbeheer in een schriftelijke reactie. "Wel voelen we ons betrokken bij het welzijn van de dieren. Vanuit die betrokkenheid, zijn we in gesprek met de eigenaar over welke ondersteuning we kunnen geven in de huidige situatie." 

De paarden in Spanje. De paarden in Spanje.

Verder laat Staatsbosbeheer weten dat de paarden voor vertrek zijn gekeurd door de dierenarts van de NVWA en dat ze in goede conditie naar Spanje zijn vertrokken. "Na aankomst in Spanje zijn de paarden wederom gecontroleerd en gezond bevonden. Ditmaal door de dierenarts van de eigenaar. Eind juni heeft Staatsbosbeheer een update gekregen van de eigenaar, die meldde dat alles goed ging met de paarden."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore