Ga naar de inhoud
Grapperhaus naar Thailand

Broer coffeeshopbaas in Thaise cel: 'Ik hoop dat de minister Johan terugbrengt'

Van Laarhoven met zijn vrouw. Beeld © Omroep Brabant (screenshot)

Het nieuws dat minister Ferd Grapperhaus vrijdag naar Thailand vertrekt om met de regering te praten over de zaak van coffeeshopbaas Johan van Laarhoven komt bij zijn broer goed aan. "Dit is het beste nieuws dat ik de afgelopen vijf jaar heb gekregen", zegt hij tegen RTL Nieuws.

Eerder sprak Frans van Laarhoven al zijn zorgen uit over de erbarmelijke omstandigheden waar zijn broer zich in begeeft in Thailand. Frans is blij dat Grapperhaus naar Thailand gaat om te praten.

Grapperhaus
Lees ook:
Grapperhaus naar Thailand voor coffeeshopbaas die 103 jaar cel kreeg

"Mijn hoop is natuurlijk dat de minister Johan mee terugneemt in het vliegtuig", vertelt Frans. "Dat zou het summum zijn, maar of het werkelijk zo snel gaat durf ik niet te zeggen."

Frans heeft zijn broer Johan al vijf jaar niet gesproken. "Geestelijk is hij sterk, lichamelijk heeft hij wel klachten. Hij is 59, als je al vijf jaar op een betonnen vloer slaapt dan kan je je wel voorstellen hoe het met iemand gaat."

Sinds 2014

De coffeeshopbaas en zijn vrouw zitten sinds 2014 in Thailand in de cel. Het Openbaar Ministerie in Nederland vroeg Thailand eerder dat jaar om hulp bij een strafrechtelijk onderzoek naar de coffeeshophouder, die zich daar had gevestigd.

Het Thaise OM vervolgde Van Laarhoven en zijn echtgenote Mingkwan Kaenin vervolgens zelf. Van Laarhoven kreeg 103 jaar cel, waarvan hij er in ieder geval twintig moet uitzitten. Zijn echtgenote, die door justitie in Nederland slechts als getuige was aangemerkt, kreeg 12 jaar.

Boosheid geparkeerd

De Nationale Ombudsman oordeelde in maart dat de Nederlandse politie en justitie onzorgvuldig hebben gehandeld. In april drong de Tweede Kamer er bij Grapperhaus op aan zich in te zetten om Van Laarhoven naar Nederland te krijgen.

"Ik heb mijn boosheid even geparkeerd", zegt Frans. "We zijn er natuurlijk nog niet, maar dit is het beste nieuws dat ik de afgelopen vijf jaar heb gekregen."

Broer
Lees ook:
Broer is bang dat ex-coffeeshophouder binnenkort overlijdt in Thaise cel