Ga naar de inhoud
Hopelijk een doorbraak

Grapperhaus naar Thailand voor coffeeshopbaas die 103 jaar cel kreeg

Minister Ferdinand Grapperhaus. Beeld © ANP

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) vliegt deze week naar Thailand om met vertegenwoordigers van de regering daar te praten over de zaak van de Nederlandse coffeeshopbaas Johan van Laarhoven. Die is daar tot 103 jaar cel veroordeeld, waarvan hij twintig jaar moet uitzitten, voor het witwassen van drugsgeld.

Frans, de broer van Johan van Laarhoven, spreekt tegen RTL Nieuws van 'het beste nieuws in jaren'. "Mijn hoop is natuurlijk dat de minister Johan mee terugneemt in het vliegtuig. Dat zou het summum zijn, maar of het werkelijk zo snel gaat durf ik niet te zeggen."

Het Openbaar Ministerie vroeg Thailand in 2014 om hulp bij een strafrechtelijk onderzoek naar de coffeeshophouder, die zich daar had gevestigd. Het Thaise OM vervolgde Van Laarhoven en zijn echtgenote Mingkwan Kaenin vervolgens zelf. Zijn echtgenote, die door justitie in Nederland slechts als getuige was aangemerkt, kreeg 12 jaar.

Broer
Lees ook:
Broer coffeeshopbaas in Thaise cel: 'Ik hoop dat de minister Johan terugbrengt'

De Nationale Ombudsman oordeelde in maart dat de Nederlandse politie en justitie onzorgvuldig hebben gehandeld. In april drong de Tweede Kamer er bij Grapperhaus op aan zich in te zetten om Van Laarhoven naar Nederland te krijgen.

'Nu hopelijk een doorbraak'

De minister spreekt vrijdag met zijn Thaise ambtgenoot en de premier van het land, schrijft hij vanavond in een brief aan de Kamer. Veel meer wil hij niet over de ontmoeting kwijt. "Gezien het diplomatieke karakter van het overleg kunnen er op dit moment geen nadere mededelingen worden gedaan over de inhoud van de besprekingen."

Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66), die zich al jaren inzet voor de zaak van Van Laarhoven, laat weten "erg blij" te zijn met de stap van de minister. "Na jarenlange wanhoop, nu hopelijk een doorbraak!"

Brief
Lees ook:
Brief aan Willem-Alexander: 'Bevrijd mij alstublieft uit deze Thaise hel'