Geheime operatie

Poolse staatssecretaris Lukasz Piebiak dient ontslag in na schandaal

20 augustus 2019 17:31 Aangepast: 20 augustus 2019 17:37
Staatssecretaris Lukasz Piebiak. Beeld © EPA

De Poolse staatssecretaris van Justitie Lukasz Piebiak heeft zijn ontslag aangekondigd nadat zijn rol in een schandaal is onthuld. Piebiak, is de spil achter een geheime operatie om Poolse rechters die kritiek hadden op de regering zwart te maken.

De Poolse nieuwssite Onet onthulde gisteren dat Piebiak, van de regerende Partij voor Recht en Rechtvaardigheid (PiS), achter een campagne zat om kritische rechters zwart te maken door privégegevens naar de media door te spelen. Een van die rechters is Krystian Markiewicz, hij uit vaak kritiek op de nationalistisch-conservatieve PiS.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Polen blijven thuis door groeiende economie: strop voor Nederland

Materiaal naar de media

Onet publiceerde gesprekken tussen onderminister Piebiak en een vrouw genaamd Emilia. Daarin bespraken zij plannen om anonieme stukken met geruchten over Markiewicz's privéleven naar de media te lekken.

Emilia, wiens achternaam onbekend is, fungeerde als tussenpersoon tussen het ministerie van Justitie en regeringsgezinde media. Via haar werd het materiaal verspreid dat bedoeld was om bepaalde kritische rechters in kwaad daglicht te zetten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore