Ga naar de inhoud
'Het is onze plicht'

Buschauffeur Arriva had vrouw in nikab wel moeten vervoeren

Archieffoto. Beeld © ANP

De Limburgse buschauffeur die gisteravond een vrouw met een nikab weigerde in zijn bus, had dat niet mogen doen. De man heeft tegen de richtlijnen van Openbaar Vervoer Nederland (OVNL) gehandeld.

De chauffeur heeft de vrouw verzocht niet in te stappen met nikab. Toen de vrouw weigerde het kledingstuk af te doen en wilde instappen heeft de buschauffeur zijn deuren dichtgehouden en de politie gebeld.

Politie
Lees ook:
Politie haalt nikabdraagster uit Limburgse bus

Volgens de gezamenlijke richtlijnen van alle Nederlandse openbaar vervoersbedrijven had de buschauffeur de vrouw wel moeten vervoeren. 

Plicht

"Onze chauffeurs mogen iemand aanspreken op gezichtbedekkende kleding en verzoeken om een nikab af te doen", zegt een woordvoerder van OVNL tegen RTL Nieuws. "Maar als zij toch wil instappen, hebben wij de plicht om haar te vervoeren."

Boete houdt Karima niet tegen bij dragen nikab

01:41

De chauffeur mag wel de politie bellen. "De politie is de enige die het verbod mag handhaven. Zij kunnen iemand een boete geven, onze buschauffeurs kunnen dat niet."

Goede chauffeur

Volgens de woordvoerder heeft Arriva hem en alle collega's opnieuw gewezen op de richtlijnen en heeft het voorval geen verdere gevolgen voor de chauffeur. 

"Het is een hele goede chauffeur met veel ervaring. Het is een ingewikkelde wet, wat mag wel en wat mag niet. Dit is een communicatieprobleem geweest."

Actie
Lees ook:
Actie #boerkabuddies groot succes: veel meer helpers dan nikabdraagsters

Boerkaverbod

Vanaf 1 augustus is het verbod op gezichtsbedekkende kleding ingegaan. Boerka's, nikabs, helmen en bivakmutsen worden verboden in alle overheidsgebouwen, in de zorg, onderwijs en openbaar vervoer. 

Wie zich er niet aan houdt, kan een boete van 150 euro krijgen van de politie. Gezichtsbedekkende kleding mag nog wel worden gedragen op straat.

Het verbod is omstreden. Meerdere gemeenten en openbaarvervoerbedrijven hebben gezegd dat ze de wet niet willen handhaven.