Ga naar de inhoud
Bekijk de prijsverschillen

Dure zwembadkaartjes schrikken gezinnen af

Beeld © ANP

Kaartjes voor het zwembad worden steeds duurder. Nederlandse kinderen zwemmen te weinig, zeggen experts, en dat komt omdat veel mensen het zwembad links laten liggen door de relatief hoge prijzen.

Want die prijzen blijken relatief hoog te zijn, als je het vergelijkt met zwembaden over de grens. RTL Nieuws bekeek de prijzen van 134 zwembaden, verspreid over Nederland en net over de grens in Duitsland en België. Het gaat om zwembaden die geschikt zijn voor gezinnen en minstens een binnenbad, een glijbaan en een peuterbadje hebben.

Grote verschillen

In een doorsnee zwembad in Nederland betaalt een gezin met twee kinderen 20,70 euro. In België is dat 19,60 euro en in Duitsland zelfs maar 16 euro. Vooral kaartjes voor kinderen zijn in de buurlanden goedkoper.

Ook binnen Nederland zijn er grote verschillen: sommige gemeenten houden de prijs laag. Zo betaal je in zwembad De Kupe in het Friese Buitenpost maar 11 euro voor een gezin, en kun je in Den Haag voor 13,20 euro terecht. Beide gemeenten geven aan het belangrijk te vinden dat het zwembad voor iedereen toegankelijk is.

Hier zwem je goedkoop in jouw buurt

Op onderstaande kaart zijn de tarieven voor een dag zwemmen voor een gezin (2 volwassenen, 1 kind van 10 jaar, 1 kind van 4 jaar) weergegeven. De prijs is het tarief dat geldt op een zondag.

Werkt de tool niet goed? Klik hier om hem op een nieuw tabblad te openen.

Dure kaartjes, minder zwemmers

Uit recent onderzoek van het Mulier Instituut blijkt dat veel mensen zwemmen duur vinden. Bijna de helft van de Nederlanders zou vaker zwemmen als de kaartjes goedkoper waren. Dat percentage is bij bijvoorbeeld fitnesscentra een stuk lager.

Dat er minder vaak gezwommen wordt is Nederlands bekendste zwemmer Maarten van der Weijden een doorn in het oog. "We zwemmen in Nederland veel te weinig. Mijn ervaring op vakantie is altijd dat de zwembaden daar veel voller zijn. Nederland heeft zoveel water. Goed kunnen zwemmen is dan echt belangrijk."

Dat vindt ook directeur Koen Breedveld van de Reddingsbrigade Nederland. Vanuit het oogpunt van veiligheid zou het goed zijn als mensen vaker een zwembad bezoeken. "Zwembaden moeten zorgen dat ze aantrekkelijk zijn, meegaan met de tijd en inspelen op waar bezoekers behoefte aan hebben. Daarin is de prijs ook een factor. Te dure kaartjes kunnen mensen afschrikken, vooral mensen met een lager inkomen."

'Geef jonge kinderen goedkope toegang'

Het ZwemLAB van de Hogeschool Windesheim in Zwolle doet onderzoek naar zwemvaardigheid. Volgens oprichtster Mandy van der Weijden (geen familie) moeten kinderen regelmatig zwemmen, omdat ze het anders verleren. 

"Zwemmen is net als autorijden: je leert het pas echt als je blijft oefenen nadat je je diploma hebt gehaald. Uit ons onderzoek blijkt dat bijna de helft van de kinderen hun B-diploma anderhalf jaar later niet meer zou halen. Maar veel ouders zien het als een doel op zich. De kosten spelen daarbij ook mee, veel ouders vinden zwemmen maar kostbaar. De kaartjes worden ook steeds duurder."

Volgens Van der Weijden zouden zwembaden en gemeenten meer kunnen doen: "Die zouden hun verantwoordelijkheid kunnen nemen en besluiten om jonge kinderen goedkoper toegang te geven."

Zoek het op

De cijfers vliegen je in het nieuws om de oren, maar wat betekenen ze voor jou? De onderzoeksredactie van RTL Nieuws vertaalt de meest interessante data naar interactieve tools, graphics en kaarten. Zo kun jij jouw eigen situatie of buurt bekijken.

Bekijk alle artikelen op de overzichtspagina van Zoek het op of druk op 'Volgen' om automatisch op de hoogte te worden gehouden van nieuwe artikelen.