Nog nooit zo heet

Wetenschappers geschokt: massale sterfte zalmen in Alaska door extreme warmte

18 augustus 2019 20:20 Aangepast: 18 augustus 2019 20:21
Archieffoto. Beeld © Steph Quinn-Davidson

Een hittegolf in Alaska heeft ervoor gezorgd dat duizenden zalmen zijn gestorven. Wetenschappers vonden een grote hoeveelheid dode vissen tijdens een expeditie langs de Koyokuk-rivier.

Het gaat om verschillende soorten zalm uit Alaska, waaronder de Sockeye, Chum en roze zalm. De wetenschappers die langs de Koyokuk-rivier vaarden, telde daar 850 dode kuitschietende chumzalmen, maar schatten dat het totaal aantal sterfgevallen vier tot tien keer zo groot was. 

Geen parasieten of infecties

Onderzoeken naar parasieten of infecties in die zalmen leverden niks op. De vissen waren ongehavend en droegen gezonde eitjes bij zich. Volgens de wetenschappers moeten de vissen wel zijn gestorven door oververhitting.

In juli werden temperaturen van meer dan 32 graden Celsius gemeten in Alaska. Ook het water was toen meer dan 27 graden. Nog nooit is er zo'n hoge temperatuur gemeten in de ruim 100 jaar dat de noordelijkste Amerikaanse staat de statistieken bijhoudt.

1,4 miljoen zalmen

Door de hitte krijgen de vissen te weinig zuurstof en hebben ze geen energie om de gezonde eitjes, die al in de buiken van de vissen zaten, te leggen. 

Volgens hoofdonderzoeker Stephanie Quinn Davidson zijn in de onderzochte rivier de afgelopen tijd meer dan 1,4 miljoen zalmen gepasseerd. "Sommige arriveerden daar al voor het warme weer", vertelt Quinn Davidson aan de Alaskaanse krant Juneau Empire.

"Er zijn nu nog steeds chumzalmen die de paaiplaatsen halen", gaat Quinn Davidson verder. 'Hopelijk geven deze kuitschietende zalmen de genen door die ervoor hebben gezorgd dat ze de hitte hebben doorstaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dure hobby: Chinese interesse drijft prijs koi op met duizenden euro's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore