Ga naar de inhoud
Hoop voor kattenliefhebbers

Allergisch voor katten? Door nieuw vaccin kan die jeuk weleens verleden tijd zijn

Archieffoto. Beeld © iStock

Niesen, rode en jeukende ogen en een loopneus: mensen die allergisch zijn voor katten kunnen binnenkort baat hebben bij een nieuw vaccin. Een team van Zwitserse wetenschappers zegt de oplossing te hebben uitgevonden voor een kattenallergie.

Een kattenallergie komt meestal door een allergische reactie op een stofje dat in de kattenhuid en kattenspeeksel zit. Volgens het wetenschapstijdschrift The Journal of Allergy and Clinical Immunology is tien procent van de mensen allergisch voor dit stofje, genaamd Fel d 1. 

Het vaccin met de toepasselijke naam 'HypoCat' bevat een antistof voor Fel d 1 en wordt ingeënt bij de kat, niet de mens. De antistof zorgt ervoor dat Fel d 1 in het kattenlichaam wordt geneutraliseerd, waardoor de allergische reactie bij de mens niet plaatsvindt.

Volgens de wetenschappers konden de onderzochte katten het vaccin goed verdragen en zorgde het niet voor ernstige of langdurige bijwerkingen. 

Nog even wachten

Wie zijn kat wil inenten met het vaccin, moet nog even wachten. Het bedrijf dat het vaccin ontwikkelde denkt dat het medicijn op zijn vroegst in 2022 op de markt komt, schrijft wetenschapswebsite Gizmodo.

Wanhopig
Lees ook:
Wanhopig door overlast huisdieren: 'Hond van buren blafte drie dagen aan een stuk'