Humanitaire noodtoestand

Spanje is te ver weg voor schip Open Arms: 'Migranten moeten nu van boord'

18 augustus 2019 15:33 Aangepast: 18 augustus 2019 16:29
Italiaanse kustwacht houdt reddingsschip Open Arms in de gaten. Beeld © EPA

Hulporganisatie Open Arms zegt niet te kunnen ingaan op het aanbod van Spanje om het schip met vluchtelingen aan te meren in Algeciras omdat het schip in een 'extreme humanitaire noodtoestand verkeerd'.

"Wij kunnen niet naar Spanje omdat we in een extreme humanitaire noodtoestand verkeren. De migranten moeten nú van boord. Algeciras zou zes dagen varen zijn", laat een woordvoerster weten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zes Europese landen nemen opvarenden vluchtelingenschip Open Arms op

De Spaanse regering bood de haven aan omdat Italië blijft weigeren de vluchtelingen op te nemen.

Aan boord van de Open Arms zijn nog 107 Afrikaanse migranten, die sinds begin deze maand werden opgepikt voor de kust van Libië. Gisteren mochten wel 27 alleenreizende kinderen van boord op het Italiaanse eiland Lampedusa.

Onbegrijpelijk

De Spaanse premier Pedro Sánchez noemde de harde opstelling van Italië, en met name de rechtspopulistische minister Matteo Salvini, onbegrijpelijk. Daarom stelde hij Algeciras voor als aanlegplaats voor de Open Arms. "Mooi zo", reageerde Salvini, "de aanhouder wint".

Volgens de Italiaanse premier Giuseppe Conte zouden de Afrikanen asiel kunnen aanvragen in Frankrijk, Duitsland, Portugal, Spanje, Luxemburg en Roemenië. Die landen zouden hebben aangeboden de migranten op te nemen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore