'Onze handen jeukten'

Nederlandse elektrische tuktuk breekt door in Azië

17 augustus 2019 16:36 Aangepast: 18 augustus 2019 11:59
Dennis Harte in zijn elektrische tuktuk. Beeld © RTL Nieuws

Al jaren bouwt de Nederlander Dennis Harte elektrische tuktuks in Thailand. Tot voor kort waren die vooral bestemd voor de Europese en Amerikaanse markt, maar nu groeit ook de belangstelling vanuit Azië.

In Bangkok zijn ze niet weg te denken uit het straatbeeld: de duizenden tuktuks, die vooral worden gebruikt als toeristentaxi. Ze zijn compact en wendbaar, wat handig is in het drukke verkeer in de Thaise hoofdstad. Maar minder positief: het zijn mega-vervuilers. Een tuktuk stoot meer dan tien keer zoveel uit als een personenauto.

Tuktuks erg vervuilend

In heel Azië rijden er wel miljoenen tuktuks rond. "Alleen in combinatie met overheidsingrijpen kun je de oude vervuilende tuktuks laten verdwijnen", zegt hoogleraar Rothenberg. "Zoals in China bijvoorbeeld. In tal van steden zijn ze daar al in de ban gedaan." In India is een derde van de vijf miljoen driewielers intussen elektrisch. Ook de Thaise regering wil op termijn af van de oude, vervuilende tuktuks. Volgens Rothenberg zou dat een hoop vervuiling schelen.

De ouderwetse tuktuk in Bangkok De ouderwetse tuktuk in Bangkok

De Nederlander Dennis Harte bouwt al jaren elektrische tuktuks in een fabriek in de buurt van Bangkok, zo’n driehonderd per jaar. Tot voor kort gingen die bijna allemaal naar Europa en Amerika. Zijn tuktuks rijden bijvoorbeeld in Parijs rond, in Portugal en ook in Amsterdam.

Regelgeving hield Harte tegen

In Thailand zelf, hét land van de tuktuk, mochten ze ironisch genoeg de weg niet op. "Onze handen jeukten als we al die tuktuks hier zagen rijden. Maar het lukte eerst niet vanwege de regelgeving in Thailand." Dat is nu veranderd, waardoor Harte nu ook in eigen land aan het werk kan.

Aan het werk in de Tuk Tuk Factory. Aan het werk in de Tuk Tuk Factory.

In de fabriek van de Tuk Tuk Factory wordt nu daarom hard gewerkt aan de eerste tien tuktuks voor de Thaise markt. Binnenkort gaan ze naar de stad Chiangmai in het noorden van Thailand, waar ze al tijden kampen met zware luchtvervuiling. En dat is nog maar het begin, denkt Harte. "We hebben aanvragen uit heel Azië: India, Cambodja, Indonesië. Er rijden hier heel wat driewielers rond. We zullen wat aanpassingen aan het voertuig moeten doen om het aan te passen op de markten hier. Maar we zien een goede toekomst."

Productie opvoeren

Door de vraag uit Azië denkt de Tuk Tuk Factory de productie komende jaren te kunnen opvoeren tot 500 per jaar. Maar zelfs als je alle vervuilende tuktuks vervangt door elektrische, zijn daarmee de problemen met smog nog lang niet opgelost, denkt Harte. "Het zorgt wel voor een omwenteling in het denken. Alle toeristen die een elektrische tuktuk zien denken: hé, wat leuk. Dat kunnen wij ook wel gebruiken."

Dennis Harte en zijn elektrische tuktuk. Dennis Harte en zijn elektrische tuktuk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van