Democratische Republiek Congo

Nieuw onderzoek naar medicijn ebola: '90 procent kans op overleving'

13 augustus 2019 13:54 Aangepast: 13 augustus 2019 14:07
Een kind krijgt een vaccin tegen ebola. Beeld © AFP

Een onderzoek in de Democratische Republiek Congo naar twee verschillende medicijnen om ebola te bestrijden heeft positieve resultaten opgeleverd. Onderzoekers zeggen dat mensen die behandeld worden met de medicijnen een overlevingskans van negentig procent hebben.

Met de onderzochte medicijnen, genaamd REGN-EB3 en mAb114, kan ebola worden voorkomen en behandeld. Dat zeggen wetenschappers die in totaal vier verschillende soorten medicijnen tegen de ziekte hebben getest. Meer dan 700 patiënten in de Democratische Republiek Congo zijn onderzocht. In het Afrikaanse land is sinds een jaar een enorme ebola-uitbraak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ebola-uitbraak Congo bereikt grote stad: 'Honderden miljoenen dollars nodig'

Het onderzoek, dat in november 2018 begon, heeft aangetoond dat 90 procent van de geïnfecteerde mensen de ziekte kan overleven als ze op tijd worden behandeld met de medicijnen. Volgens gezondheidsinstellingen in de Democratische Republiek Congo worden de medicijnen vanaf nu gebruikt bij ebola-patiënten.

Beter een vaccin

"We zullen nooit van ebola afkomen, maar met deze medicijnen zou het mogelijk moeten zijn om te voorkomen dat deze uitbraken nationale epidemieën worden", zegt Jeremy Farrar, directeur van gezondheidsorganisatie Wellcome tegen de BBC. Toch is de beste manier om een einde te maken aan ebola volgens hem met een vaccin. 

Er is een vaccin beschikbaar dat sinds kort wordt ingezet. De werking lijkt zeer effectief, maar er zijn er niet genoeg beschikbaar om iedereen mee te in te enten. Het vaccin was er nog niet tijdens de vorige grote uitbraak in 2014. Toen vielen er in West-Afrika ruim elfduizend doden. 

Ergste uitbraak

Tot nu toe zijn bij de nieuwste uitbraak in totaal 2489 mensen met ebola besmet, van wie er 1665 zijn gestorven. 

Vanwege het geweld in de provincies Noord-Kivu en Ituri is het moeilijk om het virus onder controle te brengen. Gewapende groepen vallen medisch personeel aan of verspreiden geruchten over hen. Bovendien is de bevolking sceptisch over hulpverleners en de medische zorg.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`