Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Leuke verrassing

Onverwacht 30.000 euro rijker: hoe vind je een 'verborgen' spaarrekening?

13 augustus 2019 14:05 Aangepast: 13 augustus 2019 15:01
Ronnie Flex Beeld © ANP

Een nieuwe rekening openen om er vervolgens achter te komen dat je nog een spaarrekening hebt openstaan van 30.000 euro. Dat overkwam Ronell Plasschaert, alias Ronnie Flex, onlangs. Komt zo'n 'slapend tegoed' vaker voor?

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: een spaarrekening waar je niks vanaf wist, jaren later alsnog kunnen innen. Toen Ronnie Flex zich wilde inschrijven bij de ABN Amro bank kreeg hij zo'n aangename verrassing.

'Tranen in mijn ogen'

"Bij de balie kwam ik erachter dat ik al een rekening had met 30k erop gespaard", schrijft de Nederlandse rapper op Twitter. De rekening was geopend door zijn opa en oma toen hij werd geboren. Ronnie krijgt tranen in zijn ogen "elke keer dat ik eraan denk." 

De ABN Amro zegt tegen RTL Nieuws dat het niet heel vaak voorkomt dat hun klanten zo'n onverwachte ontdekking doen. "Het is natuurlijk een heel bijzondere en fijne verrassing voor Ronnie Flex, maar we weten dat het een verrassing voor hem is omdat hij dit meldt in een tweet. Als klanten een eventuele dergelijke ontdekking niet publiekelijk bekend maken, weten we niet of het een verrassing voor ze is."

Slapend tegoed

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) komt het wel eens voor in Nederland dat een gevulde rekening onbemand blijft. "Niet heel vaak, want tegenwoordig worden alle spaartegoeden gemeld aan de Belastingdienst. Dus als je belastingaangifte doet zie je precies waar je nog geld hebt", zegt persvoorlichter Jelle Wijkstra van de NVB.

Zo ga je slim om met een erfenis of schenking

Wat te doen bij een grote hoeveelheid geld uit een schenking of erfenis?

Een zogenaamd 'slapend tegoed' is een bankrekening waarmee lange tijd niets is gedaan en waarbij er geen contact meer is tussen bank en rekeninghouder. Dit soort rekeningen ontstaan bijvoorbeeld doordat rekeninghouders overlijden, verhuizen of de rekening vergeten.

"Het zijn vaak de erfgenamen die op zoek gaan naar dit soort slapende tegoeden", zegt Wijkstra. Speciaal voor die mensen heeft de NVB het Loket Slapende tegoeden in het leven geroepen. Bij dit loket kunnen erfgenamen checken of er nog een rekening op naam van een overledene staat waar zij mogelijk recht op hebben, maar niet precies weten bij welke bank dit zou moeten staan. Exacte cijfers over de hoeveelheid slapende tegoeden heeft de belangenorganisatie niet. "We zijn enkel een doorgeefluik en houden geen cijfers bij."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steeds dichter naar 0: ING verlaagt spaarrente naar 0,02 procent

Verdwenen rekeninghouders

Toch blijft het lastig om een verdwenen rekeninghouder te achterhalen. Banken hebben namelijk geen toegang tot de administratie van de gemeente. Ook rekeninghouders die zijn verhuisd naar het buitenland of een rekening hebben geopend zonder het doorgeven van een burgerservicenummer zijn niet makkelijk te vinden. 

"Na twintig jaar vervalt het geld officieel volgens de wet", zegt Wijkstra. "Maar banken in Nederland maken geen gebruik van die verjaringstermijn. Als rechthebbende rekeninghouders later het geld komen claimen, wordt het alsnog uitgekeerd."

Dochtertje

Ronnie Flex heeft op Twitter laten weten dat hij het geld in één keer naar zijn dochtertje gaat overmaken. "30k is zoveel geld voor ons.. daarom klapt het me elke keer als ik er aan denk."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore