Heldendaad

65-jarige moskeeganger stopte schutter Noorse moskee: 'Anders was dit heel anders afgelopen'

12 augustus 2019 14:10
De Noorse premier Erna Solberg en daarachter Mohamed Rafiq. Beeld © AFP

Een heldhaftige daad van de 65-jarige Mohamed Rafiq. Volgens ooggetuigen stopte hij de man die afgelopen weekend in een Noorse moskee in het rond schoot. Daarbij raakte een persoon gewond.

De politie spreekt van een 'poging tot terroristische daad'. Dankzij het heldhaftige optreden van onder anderen Mohamed Rafiq bleef het bloedbad beperkt. "Ik ben dankbaar voor alle hulp en steun die we hebben gekregen", zei hij volgens de Noorse krant Aftenposten. Terwijl hijzelf de schutter tegen de grond hield, sloeg Mohamed Iqbal, bestuurslid van de moskee, de verdachte tegen het hoofd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Politie Noorwegen behandelt aanval moskee als terreuraanslag

Dapper

De politie spreekt van een 'dappere daad'. "De inspanningen van meneer Rafiq en meneer Iqbal hebben ervoor gezorgd dat er niet meer slachtoffers zijn gevallen. Daarover bestaat geen twijfel. Anders had deze daad heel andere consequenties kunnen hebben."

De 21-jarige verdachte zou zijn geïnspireerd door onder anderen de dader van de aanslag in Christchurch. Een rechtsextremist schoot toen 51 mensen dood in twee moskeeën in Nieuw-Zeeland. 40 mensen raakten gewond.

Familie

De 21-jarige Noor wordt ook verdacht van de moord op zijn 17-jarige stiefzus. Haar levenloze lichaam werd thuis gevonden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`