Ga naar de inhoud
Geen heavy metal

Mensen die muziek luisteren tijdens een operatie hebben minder medicijnen nodig

Archieffoto. Beeld © ANP

Muziek tijdens en na een operatie lijkt te helpen. Patiënten die tijdens een operatie een koptelefoon met muziek op krijgen, hebben minder zware, verslavende pijnmedicatie nodig dan mensen die geopereerd worden zonder dat ze muziek horen. Dat concludeert het Erasmus MC na een onderzoek.

De onderzoekers namen de resultaten van 55 eerder uitgevoerde studies onder de loep. Het bleek dat de groep die muziek hoorde na de operatie veel minder verslavende pijnmedicatie, zogenoemde opioïde, nodig had dan mensen die dezelfde operatie kregen zonder muziek. Ook hadden patiënten tijdens de ingreep minder van het narcosemiddel propofol en de spierontspanner midazolam nodig.

1,3 miljoen gebruikers

In Nederland gebruiken zo'n 1,3 miljoen mensen verslavende pijnmedicatie. Ongeveer een op de vijftien mensen die deze middelen tijdens een operatie krijgt toegediend, wordt op den duur chronisch gebruiker. 

Waarom sommige medicijnen peperduur zijn:

02:51

Volgens de leider van de onderzoeksgroep Muziek als Medicijn, Hans Jeekel neemt het gebruik van de medicatie 'epidemische vormen' aan. "Muziek heeft via het brein effect op ons fysiologisch systeem, dus in het lichaam", zegt Jeekel op de site van het Erasmus MC. "Hoe het precies werkt is nog niet bekend, maar de pijn, angst en stress verminderen er duidelijk door. Het effect van muziek in de hersenen wordt verder onderzocht."

Heavy metal werkt niet

Maar bij sommige muzieksoorten blijft het gunstige effect uit. Heavy metal blijkt niet te werken en een bepaald type hardrock ook niet. Jeekel: "Er zijn aanwijzingen dat de muziek aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Er moet een zeker ritme in zitten dat aansluit bij het hartritme, er moeten harmonieën zijn en pauzes. In sommige muziek zit dat niet. Dan werkt het niet goed."

Zware
Lees ook:
Zware obesitas? 'Dan heb je medicijnen of een ingreep nodig'

Op een aantal afdelingen van het Erasmus MC wordt nu muziek als behandeling ingevoerd. "Een nieuwe behandeling met muziek, die geen bijwerkingen geeft, vrijwel geen geld kost, maar wel geld gaat besparen."