Windkracht 9

Een dode door zomerstorm, dak AZ-stadion ingestort

10 augustus 2019 15:53 Aangepast: 10 augustus 2019 19:30
Het waaide vandaag hard in de kustprovincies. Beeld © ANP

De zomerstorm die over de kustprovincies raasde heeft vandaag een slachtoffer geëist, en het dak van het AZ-stadion doen instorten. Verspreid over het land zorgde de wind verder voor overlast.

In Linschoten kwam een 58-jarige fietser onder een omvallende boom terecht. De man overleed ter plekke. Vermoedelijk viel de boom om vanwege de harde wind. 

Alkmaar werd opgeschrikt doordat een deel van het dak van het stadion van voetbalclub AZ bezweek. Ondanks de enorme ravage vielen er geen slachtoffers.

Gewonden in Scheveningen

Een stuk van de boulevard in Scheveningen is zaterdag in opdracht van de politie en brandweer afgesloten. Twee mensen raakten gewond doordat er hekken waren omgevallen vanwege de sterke wind. "Voor de veiligheid is besloten om de Noordboulevard af te sluiten totdat de wind afneemt, omdat er veel los bouwmateriaal lag", aldus de politie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

58-jarige fietser overleden in Linschoten door omvallende boom

Dienstregeling NS

Tussen Haarlem en Zandvoort is een boom op de bovenleiding gevallen, waardoor er minder treinen tussen de twee plaatsen rijden. Ook tussen Alkmaar en Zaandam is de dienstregeling aangepast. Het aantal treinen op dat traject is gehalveerd. De verwachting is dat voor beide trajecten de dienstregeling in de vroege avond weer normaal is.

Ook zijn verschillende evenementen verspreid over het land afgelast. Onder andere de Flower Parade in Rijnsburg, het Fries Kampioenschap fierljeppen en het HavenVistijn op Texel gaan niet door.

Surfen en schoonmaken

Toch zijn er genoeg mensen die de stevige wind trotseren en naar het strand gaan. Tot en met 15 augustus ruimen ongeveer 3000 vrijwilligers de stranden langs de Noordzee op. Daar zijn ze vandaag gewoon mee doorgegaan, zegt Stichting De Noordzee. "Wat meer wind en regen vandaag, maar dat houdt de vrijwilligers niet tegen."

De rode waarschuwingsvlag is langs veel stranden gehesen. De Reddingsbrigade raadt het bovendien af om het water in te gaan. Op beelden van webcams is echter te zien dat het advies van de Reddingsbrigade door surfers en kitesurfers in de wind is geslagen. Verschillende waaghalzen zijn met het onstuimige weer het zeewater ingegaan. 

Het stormachtige weer mag volgens Marjon de Hond van Buienradar met recht een zomerstorm genoemd worden. In IJmuiden waaide het namelijk langer dan een uur met windkracht 9. Ook op andere plaatsen in Nederland is vandaag windkracht 9 gemeten. "In de tweede helft van de avond zal de wind wat afzwakken", aldus De Hond. "Maar het blijft flink waaien: vannacht blijft het windkracht 7 in de kustregio."

 

Tornado

Ook in Luxemburg waaide het stevig. Het zuiden van het land werd vrijdag geteisterd door een tornado, die een enorme ravage achterliet. Bij dit stel uit de stad Petange werd het dak van hun huis eraf gerukt.

De tornado zorgde in Luxemburg voor veel schade. De tornado zorgde in Luxemburg voor veel schade.
De inboedel van deze woning is te zien vanaf de straat. De inboedel van deze woning is te zien vanaf de straat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore