Miljoen handtekeningen

Jonge Nederlanders spreken duizenden festivalbezoekers toe: 'Inspirerend moment'

09 augustus 2019 21:55 Aangepast: 09 augustus 2019 22:16
Rosa Anders en Milan van der Meulen op het hoofdpodium van Sziget festival. Beeld © Sziget Official

Op het hoofdpodium van het grote Hongaarse festival Sziget hebben twee jonge Nederlandse klimaatactivisten duizenden luid juichende festivalbezoekers toegesproken. Rosa Anders (15) en Milan van der Meulen (25) gaven het startsein van een petitie voor een ambitieuzer Europees klimaatbeleid

"Ik heb het gevoel alsof ik net voor een parachutesprong uit het vliegtuig gesprongen ben", beschrijft Van der Meulen zijn gevoel, enkele minuten nadat hij van het podium is afgekomen. Op datzelfde podium zal dj Martin Garrix later op de avond draaien. "Zoveel adrenaline. Het was een heel erg inspirerend moment."

Een miljoen handtekeningen

De twee Nederlanders zijn betrokken bij het Climate Reality Project. De organisatie onder leiding van prominent milieu-activist Al Gore komt in actie tegen klimaatverandering. "Met ons verhaal willen we zoveel mogelijk mensen aansporen onze petitie te ondertekenen", vertelt de 15-jarige Anders. "Want met een miljoen handtekeningen willen we een duidelijk signaal afgeven aan Ursula von der Leyen , de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie dat er echt actie nodig is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VN-rapport: uitputting bodem versterkt klimaatverandering

Op Sziget kreeg het tweetal de kans om de festivalbezoekers toe te spreken. Via een videoboodschap werden de jonge Nederlanders aangekondigd. Nog nooit hadden Anders en Van der Meulen voor zo'n grote mensenmassa gestaan. Anders: "De zenuwen zijn vlak voordat je het podium opgaat eigenlijk het heftigst. Je hoort enorm veel geluid, maar ziet niet waar het vandaan komt. Toen we eenmaal begonnen waren, ging het allemaal vanzelf."

Via een grote QR-code die op het podium werd geprojecteerd, konden mensen zich inschrijven voor de petitie. "We hebben binnen het eerste uur al 1500 handtekeningen opgehaald", zegt Van der Meulen trots. "Maar het echte werk moet nog beginnen."

Genieten

De jonge sprekers kregen op het podium tijd genoeg om te kunnen genieten van het moment. "Aan het einde werden alle aan het publiek uitgedeelde posters en banners tegelijk omhoog gehouden", blikt Van der Meulen terug. "Dat moment duurde langer dan ik dacht. Toen namen we alles heel bewust op."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore