Controles in Vlaanderen

200 euro boete voor ouders die roken in auto in bijzijn van kind

09 augustus 2019 11:00 Aangepast: 09 augustus 2019 11:54
Beeld ter illustratie. Beeld © iStock

Ouders die al rokend hun kinderen met de auto afzetten bij de basisschool, crèche of het kinderdagverblijf in Vlaanderen, kunnen rekenen op een boete van 200 euro. De Controledienst Tabak en Alcohol gaat op het rookverbod toezien.

 De Controledienst Tabak en Alcohol gaat vanaf september op het rookverbod toezien. Het wetsontwerp voor een rookverbod in auto's met kinderen onder de zestien jaar werd eind vorig jaar unaniem aangenomen door het Vlaams Parlements. 

Kinderen beschermen

Omdat het te lastig is voor inspecteurs om in het verkeer te controleren, richt de politie zich op scholen. "Op die plekken is geen discussie mogelijk over de leeftijd van de kinderen”, zegt Paul Van den Meerssche, hoofd van de Controledienst Tabak en Alcohol, tegen de Belgische krant Het Nieuwsblad.

Volgens Van den Meerssche is het belangrijk om kinderen te beschermen. "Een groot deel van de samenleving steunt deze maatregel. Niemand heeft begrip voor ouders die hun kind aan de crèche afzetten terwijl ze roken." 

Er zal worden gehandhaafd bij 100 tot 200 scholen. Mensen die toch roken in een auto waar een kind in zit, kunnen een boete van 200 euro verwachten.

Longarts: 'Zelfs derdehands rook in auto schadelijk voor kinderen'

In Nederland geen verbod

In Nederland is het niet verboden om in bijzijn van kinderen te roken in de auto. Eind vorig jaar gaf een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan dat er ook geen plannen zijn om zo'n verbod in te stellen.

"In de eerste plaats al omdat het praktisch gezien heel lastig te controleren is. We hebben in Nederland een veel bredere preventie-aanpak en we hopen dan ook dat mensen zélf de keuze maken om niet te gaan zitten roken met een kind op de achterbank", zei de woordvoerder toen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore