Lachgas op festivals

Ga zitten en neem het niet uit de tank: Rode Kruis komt met tips over lachgas

08 augustus 2019 07:52 Aangepast: 08 augustus 2019 08:37
Archieffoto Beeld © ANP Foto

Omdat steeds meer mensen lachgas gebruiken, gaat het Rode Kruis festivalgangers tips geven over het gebruik ervan. De risico's van het middel moeten op die manier zoveel mogelijk worden beperkt. Hulpverleners willen voorkomen dat feestvierders op de EHBO-post belanden.

Er zijn meerdere dingen die gebruikers moeten bedenken voordat ze lachgas innemen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om lachgas zittend te inhaleren. Daarnaast is het belangrijk om het gas niet rechtstreeks uit een tank, patroon of spuit in te ademen, omdat dit kan leiden tot bevroren longen of lippen.

Zuurstoftekort

EHBO-instructeur van het Rode Kruis Lars van Driel waarschuwt verder voor de combinatie van lachgas en alcohol. "Deze combinatie brengt extra risico’s met zich mee. Alcohol en lachgas werken verdovend, waardoor de ademprikkel minder wordt. Dat kan leiden tot zuurstoftekort."

"Als men lachgas wil gebruiken, kunnen bepaalde voorzorgsmaatregelen worden genomen om de risico's te verkleinen", zegt Marjan Heuving van het Trimbos-instituut. Heuving zegt dat lachgas makkelijk verkrijgbaar is en dat de gevaren beperkt lijken, terwijl deze wel degelijk bestaan. "Het beste advies is uiteraard om niet te gebruiken."

Lachgaswinkel

Alle tips en risico's van lachgas zijn te vinden op de site van het Rode Kruis. Ook worden ze verspreid via sociale media.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Enschede wil als eerste stad lachgas helemaal verbieden'

In Venray opende vorige week zelfs de eerste lachgaswinkel van Nederland. De gemeente was daar niet zo blij mee, maar kon er niets aan doen. Eigenaar Mathieu Hölzken zag iedereen op festivals met een ballonnetje, en besloot de winkel te beginnen. 

Reguleren

Hölzken ziet ook dat de ballonnen overlast veroorzaken. "Er zijn risico's en het zorgt voor troep. Toen dacht ik: hoezo reguleren we het niet? Op een plek waar toezicht wordt gehouden en waar mixgebruik met drugs of alcohol niet is toegestaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore