Schuddende tenten en caravans

Opnieuw extreem weer over campings Italië: 'Aangespoelde bootjes en een jetski'

07 augustus 2019 16:13 Aangepast: 07 augustus 2019 17:52
Bomen zijn omgevallen tijdens het noodweer in Italië. Beeld © ANP

Zuid-Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Zuid-Duitsland en Noord-Italië kampten vannacht met zwaar noodweer. Campinggasten bij populaire vakantiebestemmingen zoals het Gardameer in Italië bereiden zich vandaag voor op de volgende wolkenbreuk. "Als ik ze om me heen haringen hoor slaan, weet ik alweer hoe laat het is."

Onweer, dikke regendruppels, windhozen en soms zelfs hagelstenen. In Italië hadden Nederlandse vakantiegangers het vannacht flink te verduren. Op sociale media zijn vandaag volop filmpjes gedeeld van rondvliegende campingstoelen, wapperende tenten en dappere pogingen om die tenten overeind te houden. 

Onderdelen uit het water

Martijn van Rossum staat met zijn gezin om een camping in Tenno met uitzicht op het Gardameer in Noord-Italië. "Het noodweer van vannacht was kort en hevig. Met dikke regendruppels en veel wind", vertelt hij.

"Aan onze kant zijn minstens zes bootjes aangespoeld die met touwtjes vastlagen aan de overkant. Onze buren waren met een bootje gaan varen om meer onderdelen uit het water te halen."

Honderden bliksemschichten boven kletsnatte campings Gardameer

Vakantiegangers filmden hoe de lucht boven het meer veranderde in een onweerdisco met elke paar seconden een bliksemschicht.

Wandelend over een Italiaanse boulevard vertelt Martijn wat hij ziet. "Er is hier wel veel stormschade, er ligt hier zelfs een jetski en een bankstel van een bootje op de rotsen."

Schuddende caravan

Ook Barbra Griesen staat met haar gezin op een camping rondom het Gardameer. "Het was heel ernstig, veel campinggasten zijn weggegaan", vertelt Barbra. Haar gezin zit in een stacaravan en heeft het vannacht drooggehouden, maar rustig was het er niet. "Een gigantisch schuddende caravan."  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noodweer en modderstromen: vakantiegangers Zuid-Franrijk moeten oppassen

Vanavond zeer gevaarlijk weer

Op dit moment is het nog rustig op de Italiaanse vakantiebestemming, maar niet voor lang. Volgens weerman Reinier van den Berg van Buienradar gaat Noord-Italië 'dramatisch en zeer gevaarlijk weer' tegemoet.

"Vanaf een uur of 18:00 uur trekken er hele zware buien, grote hagelstenen en zeer zware windstoten van 100 kilometer per uur over die regio", zegt Van den Berg. "Op de camping is het uitkijken geblazen voor omgevallen bomen en wateroverlast." 

'Wij gaan schuilen'

De familie van Barbra heeft zich alweer voorbereid op de volgende onstuimige avond. "Vandaag gaan we elders schuilen tot het voorbij is", zegt ze. "Ik heb drie kids erbij dus veiligheid staat voorop."

Ook de familie Van Rossum zet zich schrap voor vanavond. Het gezin slaapt in een tent, maar die staat naar eigen zeggen goed vast. "Als de andere tenten om ons heen extra haringen beginnen te slaan, weet je wel hoe laat het is", zegt Martijn. Tijd voor storm en regen.

"Dan spannen we altijd extra lijnen en slaan we ook extra haringen in de grond. We hebben wel vaker dit weer gehad, dus we zijn het wel gewend." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore