17 miljard schuld

DUO wil geld zien van oud-studenten en zet 25 extra mensen in

07 augustus 2019 15:39 Aangepast: 08 augustus 2019 14:16
Studenten tijdens introductieweek in Groningen. Beeld © ANP

De schuldenlast van oud-studenten blijft maar groeien. De totale schuld die nu uitstaat bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is ruim 17 miljard euro. DUO gaat nu 25 extra mensen aannemen om de oud-studenten te helpen bij het terugbetalen van die schuld.

Dat bevestigt DUO na berichtgeving van Scienceguide. In totaal zijn er 800.000 oud-studenten die op dit moment nog een schuld hebben bij DUO. Die schuld loopt op met een miljard per jaar, mede door het nieuwe leenstelsel. Sinds september 2015 bestaat de studiefinanciering als gift niet meer en wordt door studenten alleen nog maar geleend.

Paspoortsignalering

In het beste geval betalen oud-studenten hun geleende bedrag inclusief rente volledig terug. Maar dat gebeurt niet altijd. Twee jaar geleden publiceerden wij een verhaal over Nederlandse oud-studenten in het buitenland die niet gevonden willen worden door de DUO. Dat zijn er duizenden, en die gaat DUO nu proberen te vinden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Ik heb een studieschuld, maar ik ben onvindbaar in het buitenland'

De manier waarop die studenten in het buitenland nu soms worden gevonden door de DUO is door paspoortsignalering. Dat betekent dat je paspoort minder goed of helemaal niet te gebruiken is. Vervolgens is het noodzakelijk om contact op te nemen met Nederlandse autoriteiten.

Betalingsregeling

Nationale ombudsman Reinier van Zutphen kreeg over deze aanpak meerdere klachten van oud-studenten in het buitenland en stuurde daarom een brief naar DUO. "Zij klagen erover dat zij er niet in slagen om een voor hen haalbare betalingsregeling met DUO te treffen en dat DUO het middel 'paspoortsignalering' blijft toepassen met alle gevolgen van dien", schrijft hij.

DUO is op de hoogte van de vragen van de ombudsman. "Na de zomer komen we daarop terug", laten ze weten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore