Beslissing rechtbank

NVWA moet laten zien waar de tijgermug in Nederland gevonden is

07 augustus 2019 12:03 Aangepast: 07 augustus 2019 15:32
Tijgermug Beeld © Getty Images

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet documenten over de vondst van Aziatische tijgermuggen in Veenendaal openbaar maken. Dat heeft de de Raad van State besloten vandaag.

Het openbaar maken van de informatie was een wens van platform Stop Invasieve Exoten. Op die manier kunnen mensen traceren waar de muggen precies gevonden zijn.

Bandenbedrijf Veenendaal

Er is geen termijn verbonden aan het openbaar maken van de informatie. Maar: "De minister moet het wel zo snel mogelijk openbaar maken", laat de Raad van State weten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Broertje van tijgermug duikt op in Lelystad

Het platform wil achterhalen of een bandenbedrijf in Veenendaal de bron is. In Veenendaal werden een paar jaar geleden 56 tijgermuggen gevonden. De mug kan ziektes als knokkelkoorts of zika overbrengen.

Met deze uitspraak van de Raad van State wordt een streep gehaald door het vonnis van de rechtbank Amsterdam van vorig jaar. De rechter oordeelde toen dat het openbaar maken van de informatie de persoonlijke levenssfeer zou aantasten van de bewoners waar de muggen zijn gevonden.

De NVWA liet weten de uitspraak goed te gaan bekijken op het punt wat ze precies bekend moeten maken. Vervolgens zullen ze dat doen.

Waarom de mug het dodelijkste dier ter wereld is:

Behalve dat muggen natuurlijk irritant zijn als ze je uit je slaap houden, kunnen ze soms ook behoorlijk gevaarlijk zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore