Terug naar vader

11-jarig meisje uit Syrië teruggehaald naar Nederland

27 juli 2019 19:15 Aangepast: 27 juli 2019 19:36
Syrische kinderen lopen langs auto's van het Rode Kruis. Beeld © AFP

Een 11-jarig Nederlands meisje is gisteren uit Syrië gehaald en teruggebracht naar Nederland.

Dat bevestigt het Rode Kruis aan RTL Nieuws. Waar ze nu precies is, is niet bekend. Het meisje heeft een Nederlandse vader. De moeder, die een dubbele nationaliteit heeft, zou haar dochter in 2016 naar Syrië hebben meegenomen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland haalt IS-kinderen terug uit Syrië: wat is de kans dat zij radicaliseren?

Het is onduidelijk of zij zich bij een terroristische groepering aansloot. De twee zaten in het noordwesten van Syrië en verbleven niet in een kamp voor IS-strijders.

Aangifte wegens ontvoering

De vader van het meisje heeft in Nederland aangifte gedaan wegens ontvoering door zijn ex-vrouw. Ook heeft hij het Nederlandse Rode Kruis ingeschakeld om te helpen het meisje terug te halen naar Nederland.

Volgens een woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis is in samenwerking met zusterorganisatie de Turkse Halve Maan contact gelegd met het meisje en haar moeder waarna in overleg besloten is het kind te laten terugkeren. De moeder zou het goed hebben gevonden dat haar kind naar Nederland terugkeerde.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vier kinderen Den Haag door vader ontvoerd, vermoedelijk naar Syrië

'Actie van de vader'

De actie is met medeweten van de Turkse autoriteiten en het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken gedaan. "Dit betreft een actie van de vader waardoor het kind Syrië kon verlaten", reageert Buitenlandse Zaken tegen RTL Nieuws. "Nederland heeft de Turkse autoriteiten geïnformeerd over deze zaak." In verband met de privacy wil BuZa niet verder op de kwestie ingaan. 

Negentig kinderen

De Nederlandse regering is niet van plan om kinderen uit Syrië terug te halen. Circa negentig Nederlandse kinderen zit nog vast in Syrië. Begin juni zijn wel twee wezen teruggehaald, maar dat gebeurde volgens de regering bij hoge uitzondering.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Blok over terughalen IS-kinderen: 'Unieke situatie, beleid niet gewijzigd'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore