Bloedheet in heel Europa

Weer een nieuw hitterecord in Nederland, in vijf provincies boven de 40 graden

25 juli 2019 20:28 Aangepast: 25 juli 2019 20:29
Dit jongetje zoekt verkoeling in de stad. Beeld © ANP

Voor het eerst is in Nederland de temperatuur boven de 40 graden uitgekomen. Op Gilze-Rijen steeg het kwik vanmiddag naar 40,7 graden. Het oude record, dat gisteren in Eindhoven werd gemeten, was 39,3 graden.

Westdorpe kwam met 40,6 graden iets lager uit dan Gilze-Rijen. Ook in Wilhelminadorp, Woensdrecht, Eindhoven, Arcen, Hupsel en op weerstation Twente werd de 40 gradengrens gepasseerd. 

De temperatuur van 41,7 graden die eerder vandaag in Deelen bij Arnhem werd geregistreerd, is ongeldig verklaard door het KNMI. In korte tijd steeg de temperatuur 'ongeloofwaardig snel'. Er bleek een storing te zijn geweest. De oorzaak van die storing  wordt nog onderzocht. 

75 jaar oud record deze week verbroken

Het vorige temperatuurrecord had 75 jaar standgehouden. Op 23 augustus 1944 werd een temperatuur van 38,6 graden gemeten in het Gelderse Warnsveld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Behoefte aan afkoeling? Nog even doorbijten, pas na dit weekend wat aangenamer

Ook in België en Duitsland extreem warm

Ook in Duitsland is een hitterecord gesneuveld. In de plaats Lingen, net over de grens bij Twente, steeg het kwik naar 42,6 graden, meldt de Duitse weerdienst DWD. Dit is de eerste keer sinds het begin van temperatuurmetingen in Duitsland dat de 42-gradengrens is gepasseerd.

In België is het weerrecord eveneens gebroken. In het West-Vlaamse Beitem is 40,7 graden gemeten. Het gaat om een 'voorlopig' recordcijfer, dat nog bijgesteld kan worden. 

In Parijs verpletterend warm

Voor het eerst sinds de temperaturen in Parijs in 1873 systematisch worden bijgehouden, is er een temperatuur van 42,6 graden gemeten. Hiermee gaat een stokoud record uit de boeken. Eind juli 1947 werd in de Franse hoofdstad 40,4 graden gemeten.

Meteorologen verwachtten het record al. Ze sloten niet uit de het kwik donderdag tot 43 graden zou stijgen, maar dat lukte net niet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mogelijk warmste nacht ooit: 'Maar ga niet naakt op bed liggen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore