Check je bijsluiter

Medicijngebruik in de hitte: risico's op oververhitting en uitdroging

24 juli 2019 13:39 Aangepast: 24 juli 2019 13:45
Archieffoto. Beeld © ANP

Plastabletten, anti-depressiva en hartpillen: bepaalde medicijnen gaan niet goed samen met extreme hitte en veel mensen weten dat niet. Met name voor kwetsbare groepen zoals ouderen en kinderen moeten de risico's van medicijngebruik tijdens de hitte extra goed in de gaten worden gehouden.

Sommige medicijnen hebben invloed op de lichaamstemperatuur of vochtafvoer. Bij normale temperaturen is dat geen probleem, maar rond de 35 graden kan dit een risico gaan vormen, met name voor ouderen, zuigelingen of chronisch zieken. Tachtig procent van de ouderen die medicijnen gebruiken weten dit niet, zegt het Rode Kruis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rode Kruis waarschuwt ouderen voor invloed hitte op medicijnen

"Het gaat dan bijvoorbeeld om plastabletten", legt apotheker Annemieke Horikx uit. "De functie van deze pillen is het afvoeren van vocht uit het lichaam, maar door het warme weer wordt er al veel vocht afgevoerd. Sommige lichamen kunnen dit niet goed compenseren en daardoor ontstaat er een risico op uitdroging."

Andere medicijnen, zoals middelen die worden gebruikt bij hart- en vaatziekten, een luchtwegaandoening, een hoge bloeddruk of psychiatrische ziekten, kunnen de temperatuur van het lichaam beïnvloeden. "Normaal is dat geen probleem, maar bij extreem warm weer kan het lichaam door de medicijnen sneller oververhit raken."

Contact met huisarts

Het Rode Kruis adviseert om de bijsluiter goed te lezen en bij twijfel de huisarts te raadplegen. Horikx waarschuwt om niet zomaar zelf je medicijngebruik aan te passen. "Ga niet bij 35 graden ineens de dosis halveren bijvoorbeeld. Als je je niet lekker voelt of je vertrouwt het niet, neem dan eerst contact op met de huisarts."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore